Negen dodelijke slachtoffers Coronabesmetting in Schiedam

21-04-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Negen Schiedammers zijn overleden als gevolg van de besmetting met het Coronavirus.

Dat meldde burgemeester Cor Lamers vanavond in de raadsvergadering. “Gisteren waren dat er nog zeven”, zo zei de burgemeester vanavond. Al in zijn bericht aan de raad van afgelopen vrijdag noemde de burgemeester die aantal. Het RIVM vermeldde vanmiddag voor Schiedam vijf overledenen.

Lamers stond vanavond aan het begin van de vergadering stil bij de slachtoffers: “Ik leef mee met de nabestaanden. Corona heeft niet alleen de wereld veranderd en geraakt, maar ook gezinnen diep in het hart geraakt. Dat is intens verdrietig, we zijn in gedachten bij hen, zeker als we ons realiseren dat velen van deze zieken afscheid moesten nemen in een eenzame omgeving.”

Alles in anders in de Coronacrisis, aldus Lamers. “We zitten in een ongekende crisissituatie. We werken landelijk en regionaal in een crisisstructuur, Grip 4.” Burgemeesters vervullen een centrale rol, en vooral de voorzitter van de veiligheidsregio, in dit geval Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. “Dat is nog nooit in zo’n grote omvang en zo langdurig vertoond. De crisissen die we tot dusver kenden waren kortdurend, een, twee, drie dagen, soms maar een paar uur.”

Lamers dankte ook de raadsleden. “Het is belangrijk dat we onderling vertrouwen hebben, dat u goed op de hoogte blijft en waar nodig uw rol kunt pakken.” De burgemeester informeert dagelijks en met een weekbrief de raadsleden over de laatste cijfers en de aanpak en maatregelen in de Coronacrisis. “Ik ben bij dat u met deze maatregelen flexibel omgaat, en daarmee een andere werkwijze voor raad en college tijdelijk accepteert. Op deze manier kunnen democratische processen wel doorgaan.”

Het was ook een bijzondere vergadering, met een minimum aan onderwerpen en de raadsleden anderhalve meter uit elkaar; dat kon omdat een flink aantal raadsleden de vergadering thuis of op de publieke tribune volgde. Ook de wethouders Marcel Bregman en Jeroen Ooijevaar volgden de vergadering thuis.

In de vergadering werd Bart Voortman beëdigd tot nieuw raadslid namens Groen Links.

Guido Antunes liet een afscheidsbrief voorlezen door de griffier. Hij is trots op de aangenomen motie waardoor de gemeente in begrijpelijke taal gaat communiceren.Gerelateerd