Omstreden Eurogrit ook gebruikt bij Huisman

13-10-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Het omstreden straalmiddel van Eurogrit is ook gebruikt bij Huisman aan de Wiltonhaven; dit stellen verschillende media vandaag. Zo leverde Eurogrit het straalmiddel voor het Huisman Subsea 7-project. Dit gebeurde al in 2006.

Het middel zou zijn ingezet door het Vlaardingse bedrijf Muehlhan, dat straalwerk doet bij Huisman. Het dochterbedrijf van een Duitse onderneming heeft sinds 2001 een eigen straal- en spuithal op het terrein van Huisman. Omdat het straalwerk binnen in de loods wordt verricht, is vooralsnog onwaarschijnlijk dat het straalmiddel in de straten van Schiedam-West is beland.

Het straalmiddel van Eurogrit, onderdeel van het Belgische bedrijf Sibelco, kwam in opspraak omdat er asbest in zou zitten. Het bedrijf maakte afgelopen zaterdag bekend dat het een terugroepactie begint, vanwege 'een geringe hoeveelheid' asbestvezels in het straalmiddel. Dat is verkocht aan zeker honderd Nederlandse bedrijven.

Gisteren stuurden verschillende scheepwerven in Nederland personeel naar huis vanwege de onzekerheid rond het middel. Dat zou zijn gebeurd bij onder meer Hollandia en IHC en ook twee bedrijven van Damen in Vlissingen. Op werven wordt vaak in de open lucht gewerkt met straalmiddelen.

Vandaag meldt de NOS dat mogelijk ook in andere producten van Eurogrit asbest is verwerkt.

De inspectie Leefomgeving en Transport en de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoeken hoe ernstig de vervuiling is. Ook moet duidelijk worden welke risico's mensen lopen die met de stof hebben gewerkt. Sibelco zegt over de eerder teruggeroepen partij met daarin asbest van het type chrysotie dat het geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Al kan het gezondheidsrisico's 'bij langdurige onbeschermde blootstelling', niet uitsluiten.

 Gerelateerd