Categorieën

Service

Opporprikcampagne in Groenoordhal niet voor kerst

Opporprikcampagne in Groenoordhal niet voor kerst
Gezond

Opporprikcampagne in Groenoordhal niet voor kerst

  • Redactie
  • 18-12-2021
  • Gezond
Opporprikcampagne in Groenoordhal niet voor kerst

SCHIEDAM - De GGD Rotterdam-Rijnmond kan nog niet zeggen wanneer de prikhal in Groenoord opengaat. 

Nu het kabinet vanavond bekend zal maken dat de angst voor de oprukkende nieuwe Omikronvariant van het virus zich moet vertalen in nieuwe sluitingen van scholen, culturele voorzieningen en winkels, is het devies 'boosteren'. Maar de mogelijkheden om een prik te halen zonder al te ver van huis te gaan zijn in Schiedam beperkt. 

"Zo spoedig mogelijk", is het enige concrete dat een woordvoerster van de GGD Rotterdam-Rijnmond kan antwoorden op de vraag wanneer er in de Groenoordhal geprikt gaat worden. Zij meldt dat de GGD zeven grootschalige locaties gaat openen, waarvan de sporthal in Schiedam er een is. 

Sporthallen in Hellevoetsluis en op het Schuttersveld in Rotterdam-Crooswijk zijn de afgelopen tijd als enige 'grootschalige' locaties beschikbaar gebleven voor het vaccineren, zowel voor mensen die hun eerste of tweede prik willen ontvangen als, sinds die mogelijkheid er is, voor mensen die hun weerstand op willen krikken met een derde prik. Afgelopen dinsdag benadrukten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dat zo'n oppepprik de beste optie is om aan de nieuwe variant van het virus, die zich vanuit Zuid-Afrika razendsnel in Europa verspreidt, weerstand te bieden. Toen op 18 november een vrouw in Den Haag als eerste de boosterprik kreeg, was er van een Omikronvariant nog geen sprake. Afgelopen woensdag meldde viroloog en OMT-lid Menno de Jong, werkzaam in het Amsterdam UMC, dat al bijna een kwart van de Coronabesmettingen in Amsterdam de Omikronvariant betreft. De variant is, zo maken kenners uit dit soort ontwikkelingen op, veel besmettelijker dan eerdere mutaties van het virus. Diederik Gommers, van het Rotterdamse EMC, stelde van de week dat zeventienhonderd tot tweeduizend ziekenhuisopnames van Coronapatiënten realiteit kan worden. Jaap van Dissel van het RIVM zei te rekenen op zeshonderd dagelijkse ziekenhuisopnames in januari en een dagelijkse toevoer van honderd patiënten naar de Intensive Care. Dat zijn aantallen die de ziekenhuizen momenteel niet aankunnen.

De komende week staat de opening van drie nieuwe grote voorzieningen voor inenten op het programma, aldus de zegvrouw van de GGD. Vanaf woensdag gaat er geprikt worden op de SS Rotterdam, op de parkeerplaats van het gemeentehuis in Poortugaal kunnen mensen per donderdag aanstaande terecht en Ahoy gaat als priklocatie de dag voor Kerstmis open.

In antwoord op de vraag waarom gekozen is voor deze drie locaties op de zuidelijke Maasoever antwoordt de woordvoerster dat de GGD Rotterdam-Rijnmond zich schikt naar wat er landelijk wordt gedaan. 'Opschaling' met meer locaties wordt afgestemd op de oproepen voor bepaalde leeftijdsgroepen die worden uitgestuurd. Momenteel zijn de jongste mensen die zijn uitgenodigd - uitgezonderd de jongeren met aandoeningen - zij in in 1961 geboren zijn. Verder wordt er volgens haar steeds gekeken waar dat het best kan gebeuren en dat van ieder wordt gevraagd zich te schikken naar wat mogelijk is. Bovendien is het zo dat het werven van personeel voor het prikken een enorme klus is. 

De Groenoordhal wordt maandag door de gemeente beschikbaar gesteld aan de GGD. Zoals het zich nu laat aanzien zal er zeker voor Kerstmis niet worden gevaccineerd.

Schiedammers die een afspraak willen maken worden nu veelvuldig naar locaties buiten het bedieningsgebied van de GGD Rotterdam-Rijnmond gestuurd. Delft, 's-Gravenzande en Rijswijk (vallend onder GGD Haaglanden) zijn veel voorkomende opties die worden voorgelegd, ook Gouda en Woerden komen geregeld voor. Volgens de GGD-woordvoerster maakt het niet uit of mensen in de regio van hun eigen GGD of daarbuiten worden geprikt. Het gaat volgens haar om een landelijke inspanning die geleverd wordt.