Pelgrimstocht morgen in Schiedam

18-03-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Gisteren, vandaag en morgen lopen wandelaars uit heel Nederland in het Waterweggebied de Pelgrimstocht. Dit is een jaarlijks initiatief van Vastenactie. De gesponsorde wandelaars brengen geld bij elkaar voor een project in Oeganda.

Vandaag ging de route door Maassluis, morgen is Schiedam aan de beurt. Deelnemers zijn nog welkom. Guust Prevoo, regiocoördinator van Vastenactie, rekent morgen op een zeventig, tachtig deelnemers. “Maar het is zoals de paus zei: 'Hij (God, red.) werkt niet met aantallen'. Het gaat er om samen onderweg te zijn.”

Vastenactie is een katholieke organisatie die in Nederland mensen wil stimuleren 'om mensen verder weg te ondersteunen bij het opbouwen van een waardig bestaan'. “Dit doen we door te bouwen aan gemeenschappen in binnen- en buitenland en door het werven van fondsen in Nederland.” Wandelaars laten zich sponsoren voor hun inspanningen. Prevoo hoopt op een opbrengst ergens tussen de tien- en vijftienduizend euro.

Maar de Pelgrimstocht gaat volgens hem ook over ontmoeting. “Wandelen is daar een hele goeie manier voor. Juist als je elkaar niet aankijkt. Want dan ben je ook niet, zeg maar opgesloten in elkaar.” Tegelijk zorgt de beweging voor lucht en ruimte. “Je voetstappen krijgen hetzelfde ritme, er ontstaat een groepsgevoel.”

De wandeling heeft ook een thema, twee eigenlijk: ‘Water, bron van alle leven’, het jaarthema van Vastenactie 2016. Dat thema vormt ook het uitgangspunt voor bezinningsmomenten die aan het begin en eind van de wandeling gehouden worden. “We zullen dat combineren met het thema van de Wereldraad van Kerken, ‘Pelgrimage voor gerechtigheid en vrede”, aldus Prevoo.

De opbrengsten van de Pelgrimstocht gaan naar de organisatie Socadido in Oeganda. Deze geeft voorlichting aan boeren hoe om te gaan met de veranderende weersomstandigheden en de opwarming van het klimaat. Ook stimuleert Socadido microkredieten voor vrouwen om meer markttoegang te bewerkstellingen.

De wandelaars zullen stilstaan bij het project in Oeganda, maar ook bij hun eigen leven, aldus Prevoo. Want ook hoe we hier met water omgaan, speelt een rol bij of en hoe water elders op de wereld beschikbaar is.

Gerelateerd