Pelgrimstochtlopers: "Hartstikke mooi, de natuur in Schiedam"

19-03-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Het is weer eens wat anders om te horen, voor Schiedammers. "Ik vind de tocht hartstikke mooi, zo heerlijk in de natuur." Was getekend: een deelnemer aan de Pelgrimstocht van Vastenactie, vandaag in Schiedam.

Het landelijke initiatief liep in vorige edities door de Noord-Hollandse duinen en het Zuid-Limburgse heuvelland. Mooie plekken met veel groen en natuur. Is Schiedam, en Maassluis en Vlaardingen, de steden waar de tocht de afgelopen dagen doorheen trok, te vangen in die categorie?

Voor Jacques van der Knaap wel. Hij komt uit Wateringen en wandelt bijna iedere dinsdag met een Haagse vriend. Nu doen ze mee aan de Pelgrimstocht. "Het strand en de duinen, daar raak je ook wel eens op uitgekeken. Dan is dit landschap een prettige afwisseling", zegt hij, terwijl de boerderijtjes ten noorden van De Velden en Sveaparken langsschuiven. Ook in de Broekpolder en langs de kerkepaden bij Maassluis was het goed toeven.

Veel lopers van de Pelgrimstocht blijken echte wandelaars. Een deel komt van verder weg, uit Noord-Holland, de Drechtstreek of Den Haag, en zo'n beetje de andere helft bestaat uit Schiedammers en Vlaardingers, en Maassluizenaars. In totaal lopen vandaag zo'n tachtig mensen mee, waaronder de bisschop van Rotterdam. Dat aantal ligt wat hoger dan op de voorgaande dagen.

Behalve de wandelschoenen hebben de nodige deelnemers ook de stoute schoenen aangetrokken, voor vertrek, om vrienden en bekenden te vragen hun tocht financieel te ondersteunen. Jos van Adrichem, ook uit Den Haag, greep de mogelijkheden van Facebook. "Ik had binnen vijf minuten na ik het bericht uitstuurde, de eerste sponsor binnen. En toen ik een nieuw bericht verstuurde om de opbrengst van 350 euro te halen, lukte dat ook snel." Kwestie van goeie vrienden hebben.

Han Raeijmaekers, mede-organisator van de tocht, verwacht dat de beoogde opbrengst van de sponsortocht gehaald gaat worden. Tienduizend euro was het streefbedrag, en hopelijk blijft er nog wat meer over voor het Vastenactieproject in Oeganda, dat met de opbrengst wordt ondersteund.

De tocht heeft ook een verdiepend karakter. ‘Water, bron van alle leven’ is het thema. De bisschop houdt bij de start in het Albeda-college op de Schiedamseweg een inleiding over het belang van water voor ieder mens, en Jezus Christus die zich het levende water noemde. Daarna doen de wandelaars onder meer de Verspeekpomp in Kethel ('water uit de sloot drinken is ook niet alles'), de Jacobuskerk, de Poldervaart, 't Huis te Poort, de Muradyemoskee op het Raam, de Wereldboom in de Plantage, de Heilig Hartkerk en de Grote- of St.-Janskerk aan. Zo werd het dus voor de wandelaars van de twintig kilometer ook een echte ervaring van stad - na de mooie natuur van Schiedam-Noord.

Bekijk de foto'sGerelateerd