Categorieën

Service

Personeel Franciscus Vlietland voert actie

Personeel Franciscus Vlietland voert actie
Gezond

Personeel Franciscus Vlietland voert actie

  • Redactie
  • 02-10-2019
  • Gezond
Personeel Franciscus Vlietland voert actie

SCHIEDAM - Even had vakbondsbestuurster Liane Hoogendoorn het idee dat het vandaag niet zou komen tot acties in de Franciscusziekenhuizen in Schiedam en Rottedam.

Gisteren kwamen de bestuurders van de ziekenhuizen in Nederland bij elkaar om te praten over de cao-onderhandelingen. "Wij zijn ook niet de rotsten", aldus Hoogendoorn, "en toonden ons bereid te praten. Wat ons betreft ligt een nieuwe cao voor het oprapen." Als de ziekenhuisbestuurders, bij elkaar in NVZ-verband, hadden besloten om te proberen echt werk te maken van die nieuwe cao, dan hadden acties vandaag van de baan kunnen zijn, wil ze maar zeggen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) onderhandelt namens de hospitaals met de bonden FNV, FBZ, CNV en NU'91. Deze vier riepen eergisteren in een open brief de Nederlandse ziekenhuizen op om 'te kiezen voor hun medewerkers'.

Vorige week leverde een informeel overleg tussen vakbonden en de NVZ niets op, aldus Hoogendoorn, die namens de FNV de regio Rijnmond in portefeuille heeft. "De ziekenhuizen verpakten het als een nieuw bod, maar in feite was het geen reëel bod. Er kwam een kwart procent loon bij, maar op andere punten waren er verslechteringen, zoals in het schrappen van de tegemoetkoming in de ziektekosten." Ook de loondoorbetaling bij ziekte kwam er minder vanaf. Het aanbod van de NVZ voor duizend euro ineens neemt de FNV-bestuurster niet serieus. "Het gaat erom wat er structureel bijkomt. Voor 2019 zou dat nul procent zijn, in 2020 en 21 vier procent. Dat zou betekenen dat het ziekenhuispersoneel na de laatste loonsverhoging op 1 juli 2018 van twee procent, anderhalf jaar op de nullijn wordt gezet." Zou de loonsverhoging van duizend euro structureel zijn, dan is er volgens haar aanleiding om te praten. Maar dit? "Een poging om de acties te breken", meer kan Hoogendoorn er niet van maken.

Daarom voeren bepaalde afdelingen van het Vlietland en het Gasthuis vandaag actie. Er wordt een zondagsdienst gedraaid. "Dat wil zo veel zeggen als dat dezelfde mensen aan het werk zijn als op een zondag." Geen bloedprikken, geen fysiotherapie en ook de mensen op de (loon)administratie werken niet. Op andere afdelingen wordt geen actie gevoerd. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat het werk neerleggen op sommige afdelingen niet mogelijk is - 'dan vallen er simpelweg doden', aldus Hoogendoorn - maar ook heeft het te maken met actiebereidheid op de afdelingen. "Wij moeten actie aanzeggen en moeten dat, zeker in ziekenhuizen, ruim van tevoren doen." Pas dan kunnen werknemers volgens de regels actievoeren. Niet op alle afdelingen waren er direct mensen die opstonden.

Toch wordt er vandaag bijvoorbeeld ook zondagsdienst gedraaid bij de dialyse-afdeling. Waar wel het dialyseren doorgaat. "Maar daar komen dan mensen die actievoeren van andere afdelingen om iets bijzonders te doen voor de dialysemedewerkers en de patiënten." Om drie uur is er een manifestatie van werknemers voor de deur van het ziekenhuis, om ook de buitenwacht in kennis te stellen van de acties en eisen.

In de eerder genoemde open brief maakten de bonden die bekend. De tekst van de brief luidde: "Wij maken ons grote zorgen. Zorgen om personeelstekorten in de zorg, zorgen om werkdruk bij werknemers en over wat dit betekent voor de toekomst van de ziekenhuiszorg in Nederland. Nu het cao-overleg is vastgelopen, voeren tienduizenden werknemers door heel Nederland actie. Zij ondervinden namelijk dagelijks de gevolgen van de onderbezetting en de hoge werkdruk. Ze laten nu hun stem horen, en niet alleen voor salarisverbetering, maar zeker ook omdat zij zich zorgen maken over de toekomst van de ziekenhuiszorg. Daarom zeggen zij: goede cao = goede zorg. Het is voor de patiëntenzorg nu én in de toekomst namelijk van groot belang dat er een nieuwe cao komt. Een cao die het werken in het ziekenhuis weer aantrekkelijk maakt. En die rust en duidelijkheid geeft."

"Dus, kóm op ziekenhuisbestuurders. Kom vandaag nog op voor jullie ziekenhuismedewerkers. Maak gebruik van je positie en zorg dat de eenmalige uitkering, die de NVZ nu voorstelt, een structurele loonverhoging voor 2019 wordt. En schrap de verdere verslechteringen. Dan ligt een nieuwe cao Ziekenhuizen voor tweehonderdduizend ziekenhuismedewerkers binnen handbereik. En dat zou goed zijn, in het belang van uw medewerkers, patiënten en de kwaliteit en continuïteit van de zorg."