Petitie om bevolkingsonderzoek naar Schiedam te halen

19-02-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Monique Rotteveel, Schiedamse en raadslid namens LOS, doet een oproep om een bus in te zetten om het onderzoek van vrouwen in Schiedam toegankelijker te maken.

Zij pleit voor een mobiel onderzoekscentrum dat wordt ingezet in het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Om dat te bereiken opende ze een petitie op een daarvoor bestemde site onder de noemer 'Terug naar Schiedam, die bevolkingsonderzoekbus'.

Vrouwen tussen de 50 tot en met 75 jaar worden om de twee jaar opgeroepen mee te doen aan een onderzoek naar borstkanker. In het verleden werd dit onderzoek in Schiedam gehouden, de laatste jaren moeten vrouwen daarvoor naar Rotterdam, naar het onderzoekscentrum aan de Rochussenstraat. Dat kan bezwaarlijk zijn voor vrouwen die niet of weinig mobiel zijn, zo stelt Rotteveel. Dat maakt volgens haar dat 'dames niet op de uitnodiging ingaan'. Dat is kwalijk, want hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing, aldus Rotteveel.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het bevolkingsonderzoek.

De petitie is ondertussen 118 keer ondertekend.Gerelateerd