Petrus in Schiedam, over rusten in 't groen

24-09-2021 Gezond Redactie

Foto: Aad Hoogendoorn⁠


SCHIEDAM - Petrus was op bezoek in Schiedam, bij de Protestantse Gemeente in en rond de Grote of St.-Janskerk. Het resultaat is morgenavond te zien op tv.

'Rusten in het groen' is het centrale thema van deze aflevering van het programma Petrus van KRO-NCRV. De nieuwe dominee Anje de Kuiper vertelt hierover. Rusten heeft volgens haar zeker ook met de zondag te maken, 'als een moment dat inspireert, ontmoet en verbindt’.
De dominee stond recent in een preek nog stil bij de groene weiden uit Psalm 24, waar het goed rusten is. Dit mede naar aanleiding van de Stadscocon, het kunstwerk van Florentijn Hofman in de kerk.

De Protestantse Gemeente is maatschappelijk erg actief op plekken als de voedselbank en een detentiecentrum, vertelt De Kuiper. Een gemeente van doeners, die ieder op hun eigen manier vormgeven aan de rust in hun leven.

Zo spreekt Petrus met Gert van Rijnberk, die rust vindt in de Voedselbanktuin. Samen met vrijwilligers voorziet hij de lokale voedselbank wekelijks van verse groenten. Hij vindt het belangrijk om iets te doen voor een ander. Ook maken de programmamakers kennis met Nicoline van Veen, die wekelijks geniet van de drukte van de kinderen van ‘haar’ kinderkoor. Vanuit haar logopediepraktijk begon Van Veen tien jaar geleden met het koor. Ze creëert een laagdrempelige repetitie waar iedereen welkom is en waar het zowel gaat over het maken van plezier als het leren van de taal. 

De aflevering van Petrus over Schiedam is morgen te zien op NPO2, vanaf tien over vijf in de middag.Gerelateerd