Phoenix staakt steun aan ziekenhuis

04-06-2016 Gezond Redactie

SCHIEDAM – De Stichting Phoenix staakt met onmiddellijke ingang zijn financiële bijdragen aan het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Dat stelde bestuursvoorzitter Chris Oomen van ziektekostenverzekeraar DSW vanmorgen in de uitzending Café Lokaal van Radio Schiedam.

Phoenix is de organisatie die is opgetuigd toen er enkele jaren geleden sprake was van de overname van het Vlietlandziekenhuis door een coöperatie van DSW met andere zorginstellingen en artsen uit de regio. Dat gebeurde toen het Vlietland in grote financiële problemen verkeerde, na de tegenslag bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis. De Tweede Kamer stak in 2009 de plannen een spaak in het wiel, omdat belangenverstrengeling werd gevreesd.

Phoenix bestaat echter nog steeds. Het investeerde miljoenen in het ziekenhuis, aldus Oomen. “Phoenix heeft het ziekenhuis gesteund met veel extra geld. Het wilde achttien miljoen steken in het Vlietland.” Toen de oorspronkelijke coöperatieplannen door de tegenwerking vanuit Den Haag geen doorgang konden vinden, is volgens Oomen 'een groot gedeelte van dat geld alsnog geïnvesteerd in ons prachtige ziekenhuis'. “Ook het VSB Fonds (Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.- red.) heeft ik weet niet hoe veel miljoenen extra gestoken in het ziekenhuis.”

Dat gaat drastisch veranderen, aldus Oomen in de uitzending. Naar aanleiding van de gang van zaken rond de concentratie van de geboortezorg, verbreekt Phoenix de banden met het ziekenhuis.“Er gaat nooit meer een cent naar een ziekenhuis dat op deze manier omgaat met mensen die het heeft geholpen.” Om er aan toe te voegen dat hij verwacht dat ook het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. zijn bijdragen gaat staken. "Het ziekenhuis gaat zichzelf nog tegenkomen."


Gerelateerd