Categorieën

Service

PvdD ageert tegen meer dierproeven Erasmus MC

PvdD ageert tegen meer dierproeven Erasmus MC
Nieuws

PvdD ageert tegen meer dierproeven Erasmus MC

  • Redactie
  • 17-03-2017
  • Nieuws
PvdD ageert tegen meer dierproeven Erasmus MC
ROTTERDAM - De Partij voor de Dieren in Rotterdam ageert tegen de opening van een proefdiercentrum bij het Erasmus MC.

In de gemeenteraad van Rotterdam is gisteravond het bestemmingsplan Dijkzigt besproken. Dit bestemmingsplan biedt het Erasmus MC de mogelijkheid om uit te breiden. Vorig jaar heeft het academische ziekenhuis ruim vier miljoen euro subsidie toegekend gekregen van het Rijk ten behoeve van de bouw van een nieuw proefdiercentrum. De Partij voor de Dieren in Rotterdam voelde nattigheid en bevroeg de wethouder hierover. Zijn antwoord was volgens de fractie veelzeggend: "Ik weet het niet." Voor de Partij voor de Dieren reden genoeg tegen het nieuwe bestemmingsplan te stemmen.

In Rotterdam worden volgens informatie van de partij jaarlijks 33.000 dierproeven gehouden. De Partij voor de Dieren vreest dat dit aantal alleen maar zal toenemen indien er een nieuw proefdiercentrum verrijst. "Een toename van het aantal dierproeven staat lijnrecht tegenover het kabinetsbeleid, dat streeft naar een aanzienlijke afname van het aantal dierproeven in 2025", zo stelt fractievoorzitter Jeroen van der Lee. "Het is schandalig dat mijn stad de dierproefhoofdstad van ons land is, met bijna honderd proeven per dag! Investeren in alternatieven voor dierproeven, zoals computermodellen, dáár ligt de toekomst. Niet in nieuwe proefdiercentra. Bovendien past dit veel beter bij het innovatieve karakter van de stad Rotterdam."

Niet alleen een nieuw proefdiercentrum is Van der Lee een doorn in het oog, er valt ook heel veel af te dingen op hoe de proefdieren worden gehouden. Apen worden namelijk momenteel in isolatorkooien gestopt, met amper bewegingsruimte. "Onacceptabel", zo stelt hij.

Aanstaande zaterdag vindt er een demonstratie plaats bij het Erasmus MC tegen het nieuwe proefdiercentrum én tegen de manier waarop de dieren worden gehouden. Van der Lee zal een van de sprekers zijn. Aanvang: half twee.