Ramadan begint morgen

26-05-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Voor de bewust levende moslim is het ieder jaar weer spannend: wanneer begint de ramadan? Welnu, sinds gisteren is er uitsluitsel: morgen is het al zo ver.

Het vaststellen van het begin van de vastenperiode is geen sinecure. Aan de regering van Saoedi-Arabië de plechtige taak dat begin van te stellen. Dat doen men door de inzet van zogenaamd 'maankijkers', die moeten uitkijken naar een maan. De ramadan begint door het zien van de maan op de vooravond van de eerste dag van de maand, zo luidt de officiële regel.

Maar de maan in een hemellichaam en is dus op verschillende plekken op aarde verschillend te zien. Hierdoor begint de ramadan in verschillende landen vaak op verschillende dagen. Saoedi-Arabië, met de belangrijke stad Mekka, wordt door velen als richtsnoer genomen, maar bijvoorbeeld de inwoners van Marokko houden vast aan de eigen waarneming, die meestal een dag later is. Turkije stelt het begin van de vastenmaand in door te rekenen - Turken weten dus al langer wanneer hun vasten begint.

De ramadan duurt tot 24 juni. Enkele duizenden Schiedammers doen naar verwachting mee met de vastenmaand. Over het algemeen eet (en vaak ook drinkt!) men niet zolang de zon op is. Velen roken ook niet en geven geld aan goede doelen.

Voor moslims zijn er nogal wat redenen om te vasten: het is een vorm van zuivering, het wordt voorgeschreven door de religie, het vasten zorgt voor zelfdiscipline, het laat je meeleven met wie voortdurend honger hebben, zorgt voor dankbaarheid voor wat je wel hebt en het is een manier om aan je zwakheden te werken. De gezamenlijke maaltijd 's avonds als het donker is in familiale of vriendenkrin, na een dag jezelf veel ontzeggen, is feestelijk. Voor velen betekent het wel ook de wekker vroeg zetten, om voor de dag begint nog te kunnen eten.Gerelateerd