Relatief weinig Coronagevaccinaties in Schiedam

10-07-2021 Gezond Redactie

Kunstenares Marion Kramer liet zich in een bijzondere uitdossing inenten; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - "Het risico op een Corona-uitbraak is in onze regio het grootst in Rotterdam en Schiedam, omdat de vaccinatiegraad daar lager ligt dan elders". Dat schrijft het AD vandaag.

De krant laat de bekende virologe Marion Koopmans, werkzaam in het Erasmus MC en lid van het OMT, aan het woord over de gevolgen van een lagere vaccinatiegraad. "Dan heb je lokaal beleid nodig om het virus te stoppen."

'Pockets' noemt de virologe de steden of wijken waar minder mensen gevaccineerd zijn. Uit de cijfers wordt steeds duidelijker dat behalve in Rotterdam ook in Schiedam het aantal gevaccineerden relatief achterblijft. Onderzoekers van het Erasmus constateren een verband tussen inkomen en opleidingsniveau en vaccinatiegraad. Zij verklaren dat door een kleiner vertrouwen in de overheid bij mensen die het financieel of sociaal minder gaat. 

De laatst gepubliceerde cijfers over het aantal Schiedammers dat is gevaccineerd tegen Corona zijn van 29 juni en betreffen de leeftijdsgroep 
45 tot 64 jaar. Schiedam hoort tot de gemeenten in de groep met de minste inentingen: in de stad zijn tussen de 60 en 74 procent van de mensen in die leeftijdsgroep geprikt, tenminste één keer. In alle Nederlandse gemeenten heeft tenminste drievijfde van de inwoners een eerste Coronavaccinatie ontvangen; het gemiddelde in Nederland is 79 procent. Rotterdam hoort net als Schiedam tot de gemeenten in de laagste categorie, in de meeste gemeenten ligt het percentage ingeënten tussen de 75 en 84 procent. In een klein deel van de gemeenten, vooral in Brabant, Gelderland en Overijssel, maar ook Midden-Delfland en Lansingerland, ligt het aantal gevaccineerden nog hoger.

Het aantal gezette prikken tegen Corona nadert de 17,5 miljoen. Gisteren kwam de stand volgens het Coronadashboard op 17.449.866.Gerelateerd