RIVM steeds iets positiever over Coronacijfers

03-04-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De cijfers over besmettingen, opnames en overlijden met betrekking tot de Corona-uitbraak in ons land stemmen het RIVM nu iedere dag iets positiever.

Desondanks overleden er in de afgelopen 24 uur 148 Nederlanders aan de gevolgen van het slopende virus. In totaal heeft de Coronabesmetting nu 1487 mensen het leven gekost in ons land.

Het aantal mensen dat in ziekenhuizen is opgenomen om de gevolgen van de besmetting te behandelen is in een dag met 502 gestegen. In totaal 6286 mensen liggen nu in het ziekenhuis als gevolg van Corona, of hebben er gelegen. Onder het 23 Schiedammers, twee meer dan gisteren.

"De eerste effecten van de maatregelen lijken zichtbaar", stelt het RIVM bij de cijfers. "Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Om de verspreiding van het virus blijvend te vertragen is een lange adem nodig. Het is dan ook heel belangrijk dat iedereen de maatregelen de komende periode blijft opvolgen."

Sinds de griepepidemie van 2009 houdt het RIVM wekelijks het aantal overleden mensen bij, in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek. De CBS-cijfers laten alle sterfgevallen in Nederland zien, ongeacht de doodsoorzaak. "Gewoonlijk zijn er deze tijd van het jaar tussen de 2700 en 3000 sterfgevallen per week. De meest recente sterftecijfers in Nederland laten zien dat in de week van 19 tot en met 25 maart naar schatting tussen de 870 en 1181 meer personen overleden zijn dan verwacht in deze week. Een aanzienlijk deel daarvan is naar verwachting gerelateerd aan Covid-19", aldus het RIVM. Welk deel dat precies is wordt pas later uit de doodsoorzakenregistraties duidelijk.Gerelateerd