Rookverbod Hof van Spaland

31-01-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM - In Hof van Spaland geldt vanaf morgen, 1 februari, een rookverbod. De gemeente Schiedam schikt zich hierin, nadat het maken van bezwaar geen resultaat heeft gehad.

De gemeente is als eigenaar van de grond tussen de winkels van de Hof van Spaland beheerder van het winkelcentrum. Daarom ging de boete van zeshonderd euro naar de gemeente - nadat controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rokers aantroffen in het koopcentrum in Groenoord/Kethel. De Tabakswet verbiedt roken in overdekte winkelcentra - en ook al is de Hof van Spaland 'open' en ontbreken toegangsdeuren, het staat volgens jurisprudentie wel te boek als overdekt winkelcentrum.

In mei en juni zijn bezwaarschriften ingediend tegen het opleggen van het rookverbod, zo stellen B&W van Schiedam in een toelichting aan de gemeenteraad. Schiedam verloor die procedure. Volgens het college heeft verder procederen geen zin. Daarom gaat morgen het rookverbod van kracht.

De asbakken zullen uit de Hof van Spaland worden verwijderd, met bordjes zal het rookverbod worden aangegeven. Opmerkelijk is dat de controleurs van de gemeente, zoals de Lichtblauwe Brigade, geen bekeuringen kunnen uitschrijven als zij morgen en later rokers in het koopcentrum aantreffen. Die bevoegdheid is voorbehouden aan de NVWA.Gerelateerd