Rutte: grote evenementen afgelast, musea dicht

12-03-2020 Gezond Redactie


DEN HAAG - De Nederlandse overheid grijpt door waar het gaat om het bestrijden van de Corona-infectie. Minister-president Rutte meldt zojuist op een persconferentie dat alle evenementen met meer dan honderd deelnemers of bezoekers, geen doorgang kunnen vinden. Ook musea gaan dicht en concerten worden afgelast.

Met deze maatregelen wil de rijksoverheid verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het lijkt op de maatregelen die afgelopen week in Italië, dat voor Nederland uitloopt met de ontwikkeling van de Coronacrisis, van kracht werden.

Wie verkouden is, moet thuis blijven, mensen moeten zo veel mogelijk thuis werken. Scholen blijven wel open.
 
Het kabinet komt tot de stap nu de virusinfectie niet langer onder controle lijkt. "Er zijn nog meer ziektegevallen naar de ziekenhuizen gekomen”, stelde RIVM-directeur Jaap van Dissel op dezelfde persconferentie. "De situatie is mogelijk aan het kantelen. We hebben niet meer precies grip op de infecties en de bron. Dus nemen we aanvullende maatregelen.”

Nederland telt inmiddels 614 patiënten bij wie het virus is vastgesteld. Dat zijn er 111 meer dan gisteren. Vijf mensen zijn als gevolg van het virus overleden. Van 123 dragers van het virus kan niet herleid worden waar of door wie ze besmet zijn;  daardoor is indamming uiterst moeizaam.

Scholen blijven voorlopig open omdat daar ‘weinig besmettingen zijn’, aldus premier Rutte. Zorgpersoneel wordt geadviseerd voorlopig niet naar het buitenland te reizen. De afgelopen dagen nam de kritiek toe op wat door sommigen werd omschreven als 'de wat nonchalante Nederlandse omgang met Corona'. De Nederlandse overheid zou te veel de kaart van 'geen paniek' spelen, terwijl forsere en snellere maatregelen zoden aan de dijk zouden kunnen zetten. "We doen dingen op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten", verdedigde premier Rutte zich vandaag. "Niemand ter wereld weet wat de juiste maatregelen zijn. In crises als deze moet je met vijftig procent van de kennis honderd procent van de besluiten nemen."

Volgens de premier is dat de fase waarin Nederland nu zit. "Nederland is een patiënt die behandeld moet worden, we moeten kijken hoe ‘de patiënt’ reageert op de medicijnen die je toedient. Niet te weinig doen, maar ook voorkomen dat we te veel doen. We moeten er bovenop zitten om dit virus in te dammen. Daar hebben we zeventien miljoen mensen voor nodig. Het effect is het grootst als iedereen zich houdt aan wat we vandaag besloten hebben."Gerelateerd