Schiedam aan de Slag: problemen met persoonlijke verzorging bestrijden

04-12-2020 Gezond Redactie

Foto: Schiedam aan de slag


SCHIEDAM – Stichting Schiedam aan de Slag begint een project om iets te doen aan wat zij noemt de ‘menstruatie armoede’ in de stad.

“Wat ons helaas opvalt en we steeds vaker zien, is dat de armoede ook vrouwen die menstrueren raakt”, stelt de stichting. “Zij moeten soms kiezen tussen voedsel of een pak maandverband of tampons.” Relatief dure artikelen in het boodschappenmandje. Vrouwen kiezen dan voor het gebruik van wc-papier als alternatief of voor afzondering, zo weten de mensen van Schiedam aan de Slag.

Dat is een initiatief met Willy Heikamp als aankaartster van de rattenoverlast in Nieuwland en actief vrijwilliger van het ledigen van verschillende vormen van leed en armoede in de wijk. Zij vond medestanders; recent is besloten de hulpverlening een structureler karakter te geven in de vorm van een stichting.

Schiedam aan de slag wil geld inzamelen om de middelen die nodig zijn tijdens de menstruatie aan vrouwen beschikbaar te kunnen stellen. En zij wil dit probleem aankaarten en uit de taboesfeer halen. “Ook willen we de mogelijkheid bekijken om wasbaar maandverband en de menstruatie-cup te promoten en uit te geven. Wij geven inmiddels al een aantal weken noodvoedselpakketten uit en daar kan het bij worden gedaan. Ook gaan we een inventarisatie maken bij de gezinnen om hoeveel vrouwen/moeders/dochters het gaat, om zo op maat uit te reiken. We denken er bijvoorbeeld aan om tegoedbonnen uit te reiken zodat de vrouwen maandelijks hun verzorgingsproducten op kunnen halen.”

Schiedam aan de Slag zoekt hierbij de samenwerking met anderen organisaties. Met de Rotaryclub Schiedam en Lions Club Schiedam is dat al gelukt: zij steunen de nieuwe stichting bij de geldinzameling. Het project wordt ‘Persoonlijke verzorging voor elke Vrouw’ genoemd.Gerelateerd