Categorieën

Service

Schiedam en Delfland werken samen aan waterbeheer

Schiedam en Delfland werken samen aan waterbeheer
Wonen

Schiedam en Delfland werken samen aan waterbeheer

  • Redactie
  • 20-12-2016
  • Wonen
Schiedam en Delfland werken samen aan waterbeheer
SCHIEDAM - Het verminderen van wateroverlast staat voorop in de agenda voor de komende jaren die de gemeente Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben afsgeproken. Ook het verhogen van het bewustzijn van de plus- en minpunten van water en watergebruik en het vergroten van de aantrekkingskracht van water zijn belangrijke punten waaraan de twee instanties samen willen werken.

De afspraken zijn vastgelegd in de Wateragenda Schiedam 2016-2020. Die werd gisteren namens Schiedam ondertekend door wethouder Alexander van Steenderen. 

De wateragenda is bedoeld als een kapstok om de verschillende taken in de uitvoering van de eigen plannen van gemeente en waterschap samen te brengen en af te stemmen, aldus Van Steenderen. De Wateragenda Schiedam 2016-2020 houdt volgens hem rekening met alle recent opgedane inzichten en wordt jaarlijks doorgenomen en zo nodig up-to-date gemaakt.

Wateroverlast hangt voor een belangrijk deel samen met klimaatverandering. Vanaf 2014 werken zowel Schiedam als Delfland naar verluidt nog harder aan het verminderen van de overlast, met name bij hevige regenbuien. Dit naar aanleidng van vervelende problemen in bepaalde straten in de stad, waar huizen bij herhaling onderliepen. Van Steenderen: “Samen met bewoners werken gemeente en hoogheemraadschap op dit moment aan de aanpak van de wateroverlast in West, Bijdorp en Oost." Niet alleen het beheersen van overlast krijgt aandacht, ook het voorkomen ervan. "We werken de komende jaren aan een strategie om de stad bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Schiedam zal ook hierin samen optrekken met het hoogheemraadschap.”

Beide partijen zetten zich verder in om het watersysteem en de waterketen van Schiedam verder te verbeteren. Dit gebeurt onder meer binnen samenwerkingsverband OAS De Groote Lucht. Schoon en vuil water wordt steeds nadrukkelijker 'ontvlecht'. Het rioolstelsel is technisch op orde, zo constateren waterschap en gemeente. De achterstand in baggerwerk is volgens hen weggewerkt.