Schiedam is zijn kracht aan het vinden

11-06-2017 Gezond Han van der Horst

COLUMN - Misschien kwam het door de combinatie van het Jeneverfestival met de jubileumfeesten van de Plantage, maar zaterdag was het net of Schiedam het lek boven heeft. Dat de jaren van de somberte voorbij zijn en de wolk van mislukking boven de stad eindelijk is opgetrokken. Het was overal sfeervol en gezellig. De nieuwe aanlegsteigers op de Lange Haven waren allemaal bezet door vrolijke mensen die de prosecco en de witte wijn niet spaarden. De jenevervrienden realiseerden met zijn allen voor de Havenkerk een feestelijke sfeer.

Ook in de Plantage was het prettig. De foodtrucks en de stalletjes van Lucas zorgden voor de inwendige mens. De bezoekers genoten van elkaars aanwezigheid en het gebodene op het hoofdpodium. Daar speelde zaterdagavond de Braziliaans-Nederlandse topformatie Zuco 101. Toen de avond eindelijk gevallen was en de lantaarns hun gelig licht verspreidden, bleef er veel volk op de straten. Niet alleen de ramadanvasters die na hun avondmaal nog een wandeling maakten door de donkere straten, maar ook andere Schiedammers: het was heerlijk weer. Op allerlei plekken echode het gekwetter op de terrassen tussen de muren naar boven. Nergens luidde het klokje van gehoorzaamheid, althans niet voor de kleine uurtjes.

Dit was de toekomst van de stad: onze havens vol historische schepen. Mensen die nog tot laat in de nacht slenteren en ergens met een fles wijn langs het water plaatsnemen. Voor wie kwaliteit wil geven aan zijn of haar leven, is de stad Schiedam een perfect decor.

Ik wist op zaterdagavond in de Plantage bij de foodtruck van La Salita het laatste Argentijnse worstje te bemachtigen. De voorraad van morgen is ook al uitverkocht, meldde Cock den Breejen, de eigenaar. Hij zou misschien een nacht worsten moeten draaien, maar hij was gelukkig met dit resultaat.

Ik genoot van het perfecte worstje met de hemelse saus en zag dat het goed was, dat we op de weg naar boven zijn, dat Schiedam zijn kracht aan het vinden was.Gerelateerd