Categorieën

Service

Schiedam kiest voor de ouderen

Schiedam kiest voor de ouderen
Gezond

Schiedam kiest voor de ouderen

  • Kor Kegel
  • 21-06-2019
  • Gezond
Schiedam kiest voor de ouderen

(Vlnr.) Dirk Pons, Bob Venhuizen, Patrica van Aaken, Edwin Wulff, Ben de Koning


SCHIEDAM – Haast elke gemeente kiest voor starters en hoog opgeleiden, als het om woningbouwplannen gaat. Schiedam koerst af op tenminste prioriteit voor de senioren die zorg nodig hebben of krijgen. 

Vanochtend werd door verschillende partijen in de zorg en de volkshuisvesting een overeenkomst ondertekend om tot een aanzienlijke uitbreiding van het aantal ouderenwoningen te komen. Patricia van Aaken, wethouder voor zorg en welzijn, noemde vanochtend een aantal van duizend, waaronder vierhonderd geclusterde woningen met zorg.  

“Het is een goed moment om dit pact te tekenen”, zei Bob Venhuizen, scheidend bestuurder van Woonplus. Het gemeentebestuur wil later dit jaar een nieuwe Woonvisie vaststellen voor de langere termijn en daarom is het goed dat betrokken organisaties eensgezind aangeven dat er absoluut meer ouderenwoningen nodig zijn, zei Venhuizen. Daar was de wethouder het mee eens.  

“Het is uniek dat we dit doen”, zei Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep. “Het is volkomen nieuw in deze regio dat partijen dit doen. Zo werd er nooit gedacht. Er zijn veel gemeenten waar ze de behoefte aan ouderenwoningen met zorg gewoon wegdefiniëren. Kortzichtig. Dan krijg je weer van die documentaires dat ouderen zich te veel voelen in de maatschappij. Maar laten we dat in Schiedam alsjeblieft voorkomen.”  

Het was bij Frankeland in de Sint Liduinastraat dat vanochtend het Pact Wonen en Zorg in Schiedam werd getekend. Dat gebeurde door bestuurders en directeuren van Argos Zorggroep, DSW Zorgverzekeraar, Zorgkantoor DSW, Woonplus, de Frankelandgroep en de gemeente Schiedam. “We hebben in Schiedam te maken met een dubbele vergrijzing”, zei Dirk Pons, directeur zorg van DSW Zorgverzekeraar en Zorgkantoor DSW. “Er komen steeds meer ouderen, maar binnen die groep worden de leeftijden ook steeds hoger. Daar moeten we op inspelen. Met de afbouw van de verzorgingshuizen hoeven we niet gelukkig te zijn. Wat we nodig hebben, zijn woningclusters waar het meest nabije verpleeghuis de zorg kan aanbieden waar de bewoners behoefte aan hebben. Zo wordt het mogelijk om nog lang thuis te kunnen functioneren.”  

“Sinds de sluiting van de verzorgingshuizen zijn nieuwe problemen ontstaan”, zei Edwin Wulff, bestuursvoorzitter van Argos Zorggroep. “Het beleid is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, maar dat moet dan wel mogelijk worden gemaakt met goede voorzieningen. Daarom moeten we heel concreet aan de slag. We moeten vaart zetten en meters maken.” 

Het vanochtend ondertekende pact is geen symbolisch document. Er hangen al concrete plannen aan. De Frankelandgroep wil uitbreiden aan de Nieuwe Haven en de voorbereiding is in volle gang. Dat geldt ook voor Argos Zorggroep, die op het terrein van DrieMaasStede in Woudhoek wil uitbreiden en bovendien het voormalige François HaverSchmidthuis in bezit wil houden om er – al dan niet tijdelijk – wonen met zorg mogelijk te maken.

Ook de gemeente en Woonplus willen geclusterde ouderenwoningen met zorg realiseren. Dat geclusterde slaat niet op de combinatie van wonen en zorg krijgen, maar op geclusterde bebouwing: ouderenwoningen dichtbij elkaar en liefst dicht bij een verpleeghuis.

Ben de Koning: “Wat wij in feite doen, is ervoor zorgen dat niemand wakker hoeft te worden en zich angstig afvraagt of het een dag van eenzaamheid wordt, maar dat de mensen gerust kunnen zijn dat er in de nabije omgeving gezelligheid te vinden is. Je hoeft niets te maken te hebben met een zorginstelling, maar als je het nodig hebt is het er. En niet alleen de zorg, maar ook de activiteiten, een winkeltje, het restaurant van de zorginstelling, want dat staat allemaal open voor de buurtbewoners.”

Argos Zorggroep

Voorberghlaan 35, Schiedam

Meer over Argos Zorggroep →