Schiedam krijgt blijvende herinneringsplek treinramp

19-03-2019 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Schiedam krijgt een herdenkingsteken voor de treinramp van 4 mei 1976. 

Precies 43 jaar na de ramp wordt het teken wordt het teken onthuld, op zaterdag 4 mei dus. "In overleg met betrokkenen en nabestaanden van de ramp is gekozen voor station Nieuwland als locatie voor het herdenkingsteken", aldus de gemeente Schiedam. De stoptrein die tegen de boottrein aanreed, was op weg naar dat station, maar is daar nooit aangekomen. Bij de ramp vielen 24 doden en enkele tientallen gewonden.

De nabestaanden zijn ook nauw betrokken bij de keuze voor zowel kunstenaar als de uitvoering, in overleg met de Adviescommissie Beeldende Kunst van de gemeente Schiedam en burgemeester Cor Lamers.

Het herdenkingsteken wordt de komende weken al opgehangen aan de noordwand van het station, aan het plein nabij het politiebureau. Kunstenaar van het werk is Marc Vleugels, een eigenzinnig en bijzondere allround graficus. Er is gekozen voor een subtiele verwijzing met daarop een dichtregel en de datum van de treinramp. Het werk is vier meter lang en is van het materiaal mdf.

Binnenkort wordt het korte programma rond de onthulling bekendgemaakt.

Schiedam24-columnist Han van der Horst mijmerde enkele jaren geleden al over een monument om de treinramp blijvend te herinneren, zie hier.Gerelateerd