Schiedam zet stappen naar duurzame stad

24-03-2017 Gezond Redactie

Elektriciteitsverbruik Stadskantoor en theater fors omlaag; foto: Wikimedia Commons

SCHIEDAM - Schiedam heeft goede zaken gedaan op het gebied van duurzaamheid. Dat blijkt uit het Duurzaamheidsverslag dat de gemeente vandaag publiceert.

Zo daalde afgelopen jaar het elektriciteitsverbruik van het Stadskantoor inclusief theater naar 1,6 miljoen kWh. In 2015 was dat nog 2,1 miljoen kWh. De eerlijkheid gebiedt daarbij te zeggen dat Bibliotheek Schiedam uit het complex vertrok.

Andere zaken waar het gemeentebestuur zich in het verslag op laat voorstaan zijn de verstrekte leningen voor energiezuinige maatregelen - van een half miljoen euro - en het onderzoek naar de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen op gemeentelijke gebouwen. Verder is het wagenpark van de gemeente verduurzaamd door de aanschaf van een elektrisch voertuig en vijf hybride voertuigen.

De behaalde en geplande reductie van kooldioxide in Schiedam is 16.900 ton, zo stelt het Duurzaamheidsverslag. Dat is een forse hap in de doelstelling van 37.000 ton, te realiseren voor 2030. Dat zou een reductie van dertig procent zijn ten opzichte van 1990. Grootste klappers daarin zijn overigens de realisatie van windmolens en grootschalige projecten voor zonnestroom, die zijn ingepland maar nog lang niet gerealiseerd zijn. De twee groene energiebronnen zouden in Schiedam goed zijn voor een CO2-reductie van respectievelijk 7200 en 4700 ton/jaar. Ter vergelijking: de zonnepanelen op het Wennekerpand die afgelopen september in gebruik zijn genomen, staan op de lat voor een terugdringing van de kooldioxide-uitstoot met 29 ton per jaar.Gerelateerd