Schiedammer zet eenvoudig idee om in honderdduizend liter

21-03-2020 Gezond Redactie

Foto: Linkedin


ZOETERMEER - Het idee was eenvoudig, maar het ging om de uitvoering. Schiedammer Mark van Houdenhoven kreeg het idee en voerde uit: met alcohol snel een goede desinfecterende handgel maken.

Hij vond in Avandis, producent van alcoholische en non-alcoholische dranken, een partner. Dat bedrijf, ook leverancier aan de Schiedamse jeneverindustrie, gaat in de fabriek in Zoetermeer handalcohol produceren voor ziekenhuizen, zo maakte het Financieel Dagblad bekend.

Van Houdenhoven leidt de St.-Maartensklininiek, met vijf vestigingen vooral in het oosten van het land. Het tekort aan desinfecterende middelen dat dreigt, was dus een probleem dat hem direct aanging. De bestaande productieketen kan vanwege de Coronacrisis de wereldwijde vraag eigenlijk niet aan. De ziekenhuisapotheker kon het product maken, maar niet in de hoeveelheden waaraan behoefte is.

Avandis kan dat wel. Het bedrijf maakte gisteren bekend extra capaciteit te hebben gecreëerd; de reguliere productie van alcoholische dranken blijft in stand. Voeg aan alchohol water en glycerol toe en je hebt een goed product dat ontsmet en ook vriendelijk blijft voor de handen. De handalcohol wordt tegen kostprijs geleverd, aldus de aankondiging.

Het is de bedoeling om ergens in de komende week de productie te beginnen. Ambitie is om honderdduizend liter van de desinfecterende vloeistof te maken. Dat volume lijkt nu wat er nodig is, op grond van signalen uit de zorgsector. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport regelde een ontheffing op bestaande regelgeving, die de productie anders in de weg zou staan. Voor de distributie werkt Avandis samen met logistiek dienstverlener Nedcargo, die de handalcohol rechtstreeks aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen zal leveren.

Van Houdenhoven en Avandis hebben ook al een naam voor het product: Sarphati. Dat was de arts die in de 19de eeuw veel heeft betekend voor de gezondheidszorg, met name in Amsterdam.

Avandis is in 2001 opgericht door de Nederlandse drankenbedrijven Herman Jansen Beverages, Lucas Bols Amsterdam en De Kuyper Royal Distillers.Gerelateerd