Schiedammers in Nacht van de Vluchteling

29-03-2018 Gezond Redactie

Foto's: Nacht van de Vluchteling

SCHIEDAM - In de nacht van 16 op 17 juni loopt een team met Schiedammers veertig kilometer tussen Rotterdam en Den Haag. Ze doen dit om aandacht te vragen voor vluchtelingen wereldwijd, onder motto: 'hoe meer zolen, hoe weer zielen'.

"Voor al die andere miljoenen mensen die nog op de vlucht zijn lopen we de blaren op onze voeten", aldus de initiatiefnemers. De bewuste juninacht is de Nacht van de Vluchteling; in Nederland worden vier routes gelopen door naar verwachting duizenden mensen. De Nacht van de Vluchteling is een initiatief van Stichting Vluchteling, een noodhulporganisatie die zich al meer dan veertig jaar inzet voor levensreddende hulp aan vluchtelingen en ontheemden wereldwijd.

De groep 'Schiedammers' loopt in wandeltempo. "We vertrekken met een paar duizend andere lopers om twaalf uur 's nachts bij de Maassilo, dan de Erasmusbrug over en via het Kralingse Bos door de weilanden langs Delft richting Voorburg en Den Haag. Bij het krieken van de dag, rond half vijf, ontwaken de vogels. Dan zijn we ongeveer halverwege. De snelste wandelaars doen het in een uur of acht, uiterlijk twaalf uur in de middag moeten we over de streep zijn in Den Haag, op De Grote Markt."

De leden van team Schiedammers zoeken zelf sponsors voor de tocht’. Het geld dat zo bij elkaar wordt gebracht gaat naar vluchtelingen. Het team kan nog worden uitgebreid, stellen Rita van der Eijk-Lamein en Gerben van Santen namens het team. Opgeven kan via de site I: www.nachtvandevluchteling.nl. en via de kopjes 'aansluiten bij bestaand team’ en ‘Schiedammers’. Er is een app-groep om contact te houden. Wie zich aanmeldt en dit doorgeeft naar E: gerbenvansanten@gmail.com kan in de groep worden opgenomen. Er wordt vast en zeker ook nog gezamenlijk getraind door de Schiedammers.

Volgens Stichting Vluchteling is momenteel een recordaantal mensen op de vlucht voor oorlog en conflict. Hun aantal wordt geschat op 65,6 miljoen mensen. De Nacht van de Vluchteling wordt sinds 2010 georganiseerd; vorig jaar is door zo'n vijfduizend lopers een recordbedrag van 1,6 miljoen euro opgehaald.Gerelateerd