Schiedammers ontvangen jodiumpillen

03-10-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM - De overheid verspreidt vanaf komende dinsdag jodiumtabletten in Schiedam. Ze moeten worden gebruikt door kinderen en zwangere vrouwen in geval van een kernramp.

Inname van jodium kan voorkomen dat het radioactief jodium dat bij een kernramp vrijkomt, door het lichaam wordt opgenomen.

De jodiumtabletten liggen nu centraal opgeslagen in Nederland. Als de jodiumtabletten nu al verspreid worden en thuis liggen bij de bewoners van een gebied, scheelt dat kostbare tijd als zich een ramp voordoet. Naast de maatregelen schuilen en evacueren, is het innemen van jodiumtabletten een van de maatregelen die de overheid kan nemen om mensen te beschermen. De jodiumtabletten bieden (alleen) bescherming tegen radioactief jodium dat bij een kernongeval kan vrijkomen.

Schiedam ligt binnen honderd kilometer van de kerncentrales Borssele en Doel in België. Daarom ontvangen in Schiedam alle kinderen tot achtitten jaar de jodiumtabletten. Dit is per huishouden één doosje met tien tabletten. De verspreiding van tabletten duurt naar verwachting twee weken. De tabletten worden per post verstuurd. Vanaf vandaag verstuurt het ministerie van VWS een vooraankondiging naar de mensen die de tabletten ontvangen. Op www.jodiumpostcodecheck.nl valt na te gaan of mensen jodiumtabletten krijgen toegestuurd.

De overheid adviseert zwangere vrouwen van alle leeftijden die hemelsbreed binnen honderd kilometer van een kerncentrale wonen, om ook jodiumtabletten in huis te hebben. Zwangere vrouwen kunnen de tabelleten kopen, volgens het ministerie vanaf 9 oktober bij apotheek en drogisterij, tegen een adviesprijs van € 2,95.

Gerelateerd