Categorieën

Service

Schiedamse jeugd vindt zich gezond

Schiedamse jeugd vindt zich gezond
Nieuws

Schiedamse jeugd vindt zich gezond

  • Redactie
  • 30-05-2016
  • Nieuws
Schiedamse jeugd vindt zich gezond

SCHIEDAM – Schiedamse jongeren zijn tevreden over hun gezondheid. 89 Procent van hen vindt de eigen gezondheid (zeer) goed. Ruim negentig procent voelt zich over het algemeen oké en 95 procent vindt dat ze goed voor zichzelf kan opkomen. De jongeren hebben over het algemeen een goede relatie met leeftijdsgenoten en voelen zich thuis vaak of altijd gelukkig.

wat vooral zorgen baart is het overgewicht van jongeren. Maar liefst twaalf procent is te zwaar. In de rest van de regio is dat zeven procent. Wethouder Jeugd Nathalie Gouweleeuw: “Overgewicht heeft veel negatieve gevolgen voor je gezondheid en hoe je je voelt. Ik roep dan ook alle ouders op: zorg dat je kind gezond eet en voorkom overgewicht. Maar jongeren hebben hierin natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid.”

In het najaar van 2015 heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond 9.208 leerlingen uit klassen 2 en 4 van het voortgezet onderwijs uit de regio vragen gesteld die te maken hebben met hun gezondheid en welzijn. In Schiedam deden 871 jongeren mee aan deze Gezondheidsmonitor Jeugd. De onderzoeksresultaten vormen input voor het beleid van de gemeente.

Uit de GGD-Gezondheidsmonitor Jeugd blijkt dat Schiedamse jongeren ongeveer even gezond zijn als andere jonge Rijnmonders. Bij dit soort bevolkingsonderzoeken scoorde Schiedam voorheen - samen met Rotterdam - eigenlijk altijd slechter dan andere regiogemeenten.

83 Procent van de tweedeklassers sport één of meerdere dagen bij een club, vereniging of sportschool; voor heel de Rijnmond is dit 77 procent. Vijftien procent van de Schiedamse jongeren heeft seks gehad. Zij gebruiken hierbij iets vaker voorbehoedsmiddelen dan jongeren in de rest van de regio. Vier of de vijf vierdeklassers rookt nooit en heeft nooit drugs gebruikt, ruim de helft heeft nooit alcohol gedronken. “We blijven aandacht schenken aan onveilige seks, drugs, alcohol en roken. Zodat jongeren weten wat de risico’s hiervan zijn en zelf keuzes kunnen maken”, aldus Gouweleeuw.

Wethouder Onderwijs Mario Stam vult aan: “Van de vierdeklassers zegt 79 procent goed te kunnen praten met een docent, mentor of vertrouwenspersoon op school, tegen 73 procent van de tweedeklassers. Meer dan de helft van de jongeren vindt het leuk tot hartstikke leuk op school; dat doet me deugd.”

Opvallend is dat een kwart van de Schiedamse jongeren zich niet kan voorstellen dat ze homoseksuele of lesbische vrienden zouden hebben; in de rest van de regio ligt dit percentage rond de twintig. “Daar hebben we dus een inhaalslag te doen”, aldus Stam. “We hopen dat er meer homojongeren zijn die deze voorlichtingstaak op zich willen nemen.” Een andere huidskleur en ander geloof spelen geen enkele rol in vriendschappen, aldus het onderzoek.

Naast de GGD-Gezondheidsmonitor Jeugd houdt de gemeente Schiedam ook de vinger aan de pols met een eigen Jeugdmonitor. Hiervoor maken Schiedamse jongeren zelf de enquêtevragen. Dit zijn vooral verdiepende vragen. Dus bijvoorbeeld niet hoeveel jongeren roken, maar waarom jongeren roken en hoe dit te voorkomen. De uitkomst van de Jeugdmonitor gaat de gemeente helpen bij het verder versterken van de basis van Schiedamse jongeren.