Schiedamse leverancier mondkapjes opgevoerd in politiek steekspel

25-04-2020 Gezond Redactie

Van der Linden voor het pand van de Schiedamse leverancier; beeld: FvD-journaal


SCHIEDAM – Schiedam stond gisteren even in het middelpunt van de belangrijkstelling, omdat de stad werd opgevoerd in een politiek steekspel. Forum voor Democratie (FvD) bracht op zijn mediakanalen een item over mondkapjes. Daarin werd een leverancier van deze beschermingsmiddelen in Schiedam genoemd.

De fractie van de jonge partij van Thierry Baudet maakt zich druk om het tekort aan mondkapjes dat in Nederland bestond of bestaat. Dat is het twistpunt dat in de politiek wordt uitgevochten. Baudet maakte er een punt van in het debat in de Tweede Kamer over de aanpak van de Coronacrisis afgelopen woensdag. Op veel plekken in het land konden en kunnen geen mondkapjes ingezet worden, volgens de regering om de simpele reden dat ze niet beschikbaar zijn. FvD bestrijdt dat.

Baudet en zijn partijgenoten lieten het niet bij bediscussiëren alleen maar besloten actie te ondernemen. Gisteren stapte Lennart van der Linden, Eerste Kamerlid voor de partij, in de auto naar Schiedam. Daar had hij een dag eerder een handelaar gevonden die ‘honderdduizenden, miljoenen’ mondkapjes uit voorraad kan leveren. Hij kocht er een klein partijtje en ging daarmee naar een commercieel laboratorium in Staphorst, verbonden aan het Zwolse Isalaziekenhuis.

Dat lab testte de kapjes – Van der Linden toonde twee soorten – als zijnde geschikt en voldoend aan de eisen voor gebruik in het ziekenhuis, en de andere soort voor gebruik in zorgcentra en elders.

De Schiedamse leverancier had van de eerste soort ‘honderdduizenden’ in voorraad, aldus Van der Linden, maar verkocht deze de afgelopen tijd aan partijen in het buitenland ‘omdat het in Nederland niet snel genoeg ging’. Maar zijn leveranciers kunnen snel aanvullen, dus volgens het Schiedamse bedrijf kan het de komende tijd wekelijks tweehonderdduizend tot driehonderdduizend stuks aanbieden in Nederland. Van de tweede soort heeft de onderneming ‘er zevenhonderdduizend liggen’ die direct geleverd kunnen worden. Bovendien kan het Schiedamse bedrijf er bij leveranciers wekelijks een miljoen afroepen, zo verklaarde het aan Van der Linden.

Baudet kondigt daarop kamervragen aan, omdat het ‘onbegrijpelijk is dat de regering niet veel pro-actiever hier achteraan jaagt’. Hij verwacht vergelijkbare problemen met testmateriaal.
Gerelateerd