Schiedamse proef: kinderen wel naar tandarts na stimulerende brief

29-08-2019 Gezond Redactie

Foto: Michal Jarmoluk


SCHIEDAM - Het blijkt goed mogelijk kinderen die niet naar de tandarts gaan, toch de monddokter te laten bezoeken. Dat blijkt uit een proef van de ziektekostenverzekeraar DSW in Schiedam.

Ruim veertig procent van de ouders die door DSW werden aangeschreven omdat hun kind(eren) de afgelopen jaren niet, of niet regelmatig, naar de tandarts waren geweest, hebben gehoor gegeven aan de oproep. Dit heeft DSW laten weten aan de beroepsorganisaties binnen de mondzorg. De website van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland, schrijft erover. De KNMT stelt 'verheugd te zijn over de uitkomsten van de proef'.

In de brief aan Schiedamse gezinnen, die eind vorig jaar werd verstuurd, legde DSW uit hoe belangrijk het is om te zorgen voor een goed gebit. In de brief werd ook benadrukt dat mondzorg voor jeugd tot achttien jaar geen kosten voor de verzekerde met zich meebrengt.

Wat bleek? Na een half jaar hebben 127 van de 296 aangeschreven jeugdigen de tandarts bezocht. “Of dat is gebeurd naar aanleiding van onze brief is niet nader onderzocht, maar dat lijkt aannemelijk”, aldus de zorgverzekeraar. Voorafgaand aan het experiment had DSW medewerking gevraagd aan regionale tandartsen. Vijftien zegden toe nieuwe patiënten in hun praktijk te willen opnemen.

Uiteindelijk zijn 51 kinderen naar dezelfde tandarts gegaan als die van de ouders. De overigen meldden zich bij een andere tandarts of gingen naar een gespecialiseerde jeugdtandarts. Verder bleken twintig ouders geen aanvullende verzekering te hebben; vijf van hen hebben deze per 1 januari dit jaar alsnog afgesloten, zo meldt DSW. De zorgverzekeraar wil, gezien de resultaten in Schiedam, het experiment komend jaar uitbreiden naar Vlaardingen en Maassluis.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date