Categorieën

Service

Schiedamse TSN-klanten moeten alternatief kiezen

Schiedamse TSN-klanten moeten alternatief kiezen
Wonen

Schiedamse TSN-klanten moeten alternatief kiezen

  • Redactie
  • 04-03-2016
  • Wonen
Schiedamse TSN-klanten moeten alternatief kiezen

SCHIEDAM - Schiedammers die thuiszorg ontvangen van TSN, hebben deze week een schrijven van de gemeente ontvangen over welke mogelijkheden zij hebben voor ondersteuning thuis in de nabij toekomst.

De grootste landelijke aanbieder van thuiszorg, TSN, verkeert sinds november in uitstel van betaling. Het bedrijf heeft in Schiedam en Maassluis samen ongeveer honderdvijftig klanten; deze mensen zullen op zoek moeten naar een nieuwe aanbieder nu TSN zijn werkzaamheden afbouwt.

Volgens Wouter Poels, manager Markt en Ontwikkeling bij Axxicom, hebben 'zes tot zeven bedrijven die in Schiedam thuiszorg aanbieden, zich bereid verklaart cliënten van TSN over te nemen'. Daaronder ook zijn bedrijf, een dochteronderneming van het grote schoonmaakconcern Facilicom. “We zijn zeer gretig om de zorg aan TSN-klanten over te nemen”, aldus Poels. Hij zegt het aantrekkelijk te vinden het klantenbestand op de 'thuismarkt' uit te breiden. Het hoofdkantoor van Facilicom is gevestigd op Vijfsluizen. Axxicom biedt thuiszorg in Schiedam sinds 1 januari van dit jaar en verwierf sindsdien 'enkele tientallen klanten'.

In de brief van de gemeente Schiedam (in Maassluis is een vergelijkbare brief verstuurd) wordt ontvangers van thuiszorg gevraagd een keus te maken voor een van deze alternatieve aanbieders. Axxicom laat nu weten graag in aanmerking te komen om deze mensen in de toekomst thuiszorg te bieden. “Ik wil graag benadrukken dat Axxicom het belang van de klant centraal stelt”, aldus Poels. Dat blijkt onder meer uit het aanbod van het bedrijf om thuiszorghulpen van TSN in dienst te nemen. “Veel mensen geven aan dat voor hen het belangrijkste is dat ze hun bestaande hulp kunnen behouden. Dat weegt voor deze mensen meestal nog zwaarder dan welk bedrijf deze diensten biedt.” De manager kan zich voorstellen dat de komende tijd de TSN-thuiszorgklanten samen met de hulpen rond de tafel gaan zitten en afspreken van wie zij voortaan thuiszorg willen ontvangen en bij wie de hulp dat zou kunnen solliciteren. Niet alle aanbieders hebben zich bereidverklaard om de hulpen in dienst te nemen. De thuiszorgontvangers moeten in de komende weken beslissen.

In Schiedam (waar het grootste deel van de genoemde honderdvijftig TSN-klanten woont) gaat het zodoende anders dan in andere gemeenten, waar aanbieders het hele pakket van TSN overnemen. Zo haalde Buurtzorg de landelijke media met het aanbod om de activiteiten over te nemen. Gisteren werd bekend dat in Den Haag de gemeente en Buurtzorg hebben afgesproken de laatste alle TSN klanten overneemt. Buurtzorg zou dat aanbod in driekwart van de gemeenten waarin TSN actief was, hebben gedaan. In Schiedam blijft er dus keuzevrijheid. Poels schat dat er in totaal in Schiedam zo'n vijftienhonderd mensen een beroep doen op thuiszorg. Ongeveer vijftien bedrijven bieden dit aan, nadat de gemeente hen dit na een aanbesteding heeft gegund. Thuiszorg wordt betaald uit het budget voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit geldt sinds 1 januari 2015. Daarvoor werd het gefinancierd via de AWBZ. Met de overgang naar de WMO werden de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de thuiszorg. Deze veranderingen gingen gepaard met een flinke bezuinigingsslag, hetgeen onder meer leidde tot de problemen bij TSN.