Schiedamse Yildizmoskee ten voorbeeld aan tv-kijkers

10-10-2020 Gezond Redactie

Beeld: NOS


SCHIEDAM - De Yildizmoskee aan de Dr. Schaepmansingel kwam gisteren prominent in beeld op de Nederlandse tv. De NOS was langsgekomen voor een reportage.

Die ging - uiteraard - over Corona. Bijna twee weken geleden werd door het kabinet afgekondigd dat samenkomsten binnen met meer dan dertig mensen verboden werden. In eerste instantie gold deze norm niet voor religieuze bijeenkomsten. Maar naar aanleiding van ophef over een kerkelijke viering met zeshonderd deelnemers in Staphorst werden deze week de regels voor kerken en moskeeën ook aangehaald.

In Schiedam sprak de NOS met Kenan Asian, die als woordvoerder van de moskee optrad. Hij legde uit dat iedereen die gisteren mee wilde doen aan het vrijdaggebed, zijn of haar lichaamstemerperatuur moest laten opmeten en contactgegevens moest achterlaten. Ze werden geacht in de moskee een mondkapje te dragen en een eigen gebedskleed mee te nemen. Daarbij wordt niet de norm van maximaal dertig gehanteerd. "Wij hebben vanaf het begin de aantallen niet zo belangrijk gevonden, omdat we de RIVM-maatregelen altijd heel goed gehandhaafd hebben", stelt Aslan. "We hebben gezien dat de moskeegangers zich er goed aan houden. Dan maakt dertig of vijftig of honderd mensen niet uit."

De moskee in Schiedam is groot. Aslan vertelt de NOS-verslaggever dat er bij het vrijdaggebed een stuk minder gelovigen aanwezig zijn dan voor Corona, omdat de anderhalve meter wel wordt toegepast. "Normaal zijn het ongeveer 750 mensen, sinds de Coronatijd tussen 125 en 150 man - als het helemaal vol is. We hebben stipjes op de grond gezet."

Gisteren werd bekend dat de Rooms-Katholieke Kerk Nederland aan de parochies en religieuze gemeenschappen vraagt maximaal dertig aanwezigen toe te laten bij vieringen (exclusief bedienaren en medewerkers). De kerk adviseerde eerder nog om de grootte van de kerkgebouwen in ogenschouw te nemen. Daarbij geven de bisschoppen het 'dringende advies' een mondkapje te dragen tijdens de vieringen. Parochie De Goede Herder is van plan kerkgangers van mondkapjes te voorzien als zij er zelf geen bij zich hebben. De Protestantse Kerk Nederland (PKN) volgt het dringende advies van minister van Justitie Ferd Grapperhaus en raadt groepen groter dan dertig mensen helemaal af. Volgens een woordvoerder houden nagenoeg alle aangesloten kerken zich daaraan.

Zie dit artikel van de NOS.Gerelateerd