Schilderij bij gelegenheid jubileum Vismans

05-06-2017 Gezond Redactie

Mgr. Vismans onthult 'zijn' schilderij, Atman licht toe; foto: Roger Pluijm

SCHIEDAM - Bij gelegenheid van zijn gouden priesterfeest kreeg mgr. Paul Vismans gisteren een schilderij aangeboden van de hand van Rudi Atman.

Vijftig jaar geleden, op 20 mei 1967, werd Vismans tot priester gewijd. Dat was toentertijd relatief oud, hij was 33 jaar toen hij gehoor gaf aan zijn roeping. "Een letterlijke roepstem was het niet", aldus de jubilaris gisteren.

Was het toeval dat aan het toog van de priester gisteren 33 knopen zaten? Schilder Atman beeldde ze niet allemaal af op het beeld dat hij van de priester maakte. Kor Kegel portretteerde 'pastoor Vismans' afgelopen week ook, niet in penseelstreken maar in woord voor Schiedam24.

Vismans werd in Schiedam bekend als pastoor van de Singelkerk, die zich na zijn inzet mocht vernoemen tot Liduinabasiliek. Gisteren werd het feest kerkelijk gevierd met een Pinksterviering in de basiliek, officieel de St.Liduina / Onze Lieve Vrouw Rozenkrans. Daarin ging de Rotterdamse bisschop Hans van den Hende voor. Ook andere priesters concelebreerden in de viering: die van het pastoraal van parochie De Goede Herder, waar de kerkgemeenschap rond de basiliek deel van uitmaakt, de provinciaal van de orde SVD, die een klein klooster heeft in de pastorie aan de Singel en andere bekenden en vrienden van Vismans. Na afloop was er een receptie in de parochiezaal, waar veel mensen gebruik maakten van de gelegenheid om Vismans te feliciteren. Daar werd ook het schilderij van Atman onthuld. De schilder zelf gaf daarbij een uitleg over de symboliek in het werk, met onder meer zeven stralen van de Heilige Geest. 

Mgr. Jan Hendriks herinnerde zich nog hoe hij Vismans leerder kennen. "Hij was toen nog pastoor in de H. Martha­parochie aan de Hoefkade in Den Haag." Volgens de hulpbisschop van Haarlem heeft Vismans grote verdiensten voor de kerk die nu de Liduina­basiliek is. "Ik kan me nog goed herinneren hoe bouwvallig die monumentale kerk was. Met grote netten die door de kerk gespannen moesten worden om de kerk­gangers tegen vallend gruis te beschermen. Het leek destijds een onmogelijke opgave om de kerk nog te redden, maar door de volhardende inzet van pastoor Vismans is de kerk gered en tot een waar centrum van de devotie voor de heilige Liduina van Schiedam geworden."

Meer dan dertig jaar was Vismans in de Singelkerk/Liduinabasiliek pastoor.
 
Met dank aan Roger PluijmGerelateerd