Categorieën

Service

Signaleren kindermishandeling belangrijke rol sportcoaches

Signaleren kindermishandeling belangrijke rol sportcoaches
Gezond

Signaleren kindermishandeling belangrijke rol sportcoaches

  • Redactie
  • 16-11-2017
  • Gezond
Signaleren kindermishandeling belangrijke rol sportcoaches
SCHIEDAM - Kindermishandeling komt vaker voor dan veel mensen denken. Ieder geval van fysiek of geestelijk pijn doen aan kinderen en jongeren is er een te veel, maar specialisten schatten het aantal gevallen van mishandeling onder jonge mensen op 119.000. Per jaar, in Nederland.

Daarom organiseert de gemeente Schiedam tijdens de Week tegen Kindermishandeling komende week, diverse activiteiten. Zoals een workshop voor sportcoaches, -docenten en -verenigingen aanstaande donderdag, een training voor leidsters op peuterspeelzalen en een schrijfwedstrijd voor basisschoolleerlingen. Dat zijn de mensen die signalen van lijfelijk of geestelijk lijden van kinderen kunnen oppikken; zij hebben daarom een belangrijke signalerende functie.

Signalen van mishandeling zijn bijvoorbeeld blauwe plekken, brandwonden, botbreuken, snij-, krab- en bijtwonden, zo stellen de organisatoren van de Schiedamse Week tegen Kindermishandeling. Maar ook een slecht onderhouden gebit of een kind dat stinkt, regelmatig buikpijn of hoofdpijn heeft, flauwvalt, oververmoeid of vaak ziek is geven aan dat kinderen of jongeren tekort komen of anderszins te lijden heeft.

Mishandeling is lichamelijk geweld: slaan of schoppen. Ook seksueel geweld hoort hiertoe. Dat kan zijn ongewild aanraken of seks tegen je zin of chantage via sociale media. Dan is er ook geestelijk geweld: uitschelden, vernederen, spullen kapot maken of geld afpakken. Maar ook als het kind zelf niets mag beslissen, steeds vervelende dingen over zichzelf te horen krijgt of bang wordt gemaakt. Verwaarlozing is ook mishandeling; denk hierbij aan gebrek aan aandacht, eten, drinken of kleding.

Kindermishandeling stopt nooit vanzelf. Iedereen kan hier iets tegen doen, zo stelt de gemeente. Samen met Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond (VTRR), de instantie waar gevallen van mishandeling van jonge mensen in deze regio gemeld kan worden (T 0800-2000). VTRR is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling voor vijftien gemeenten in Rotterdam Rijnmond.