Snel tweede teststraat bij Margriethal

06-06-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Op ‘korte termijn’ komt er een tweede teststraat op Corona bij de Margriethal.

De afgelopen dagen liep het storm met inwoners uit de regio die wilden weten of zij al dan niet het virus hadden opgelopen, bevestigt een woordvoerster van de GGD Rotterdam-Rijnmond. “Het was vol en druk. De teststraat voorziet op zeker in een behoefte in Schiedam en omstreken.”

Een enkele teststraat kan volgens de GGD 110 mensen per dag helpen met het afnemen van materiaal uit hun keel en neus. Een tweede teststraat verdubbelt die capaciteit. “We zaten tot nu toe (afgelopen dinsdag opende de Schiedamse testlocatie- red.) elke dag vol.”

Wanneer de uitbreiding een feit is, is nog even ongewis. “We kijken nu naar de mogelijkheden om op korte termijn te openen. Zodra dat kan met personeel en andere randvoorwaarden.”

De toeloop naar de Schiedamse testlocatie had verschillende oorzaken. De GGD Rotterdam-Rijnmond was ingeschaald op een maximaal noodzakelijke testcapaciteit van 1820 tests per dag, dus voor de hele regio. De afgelopen dagen lag die feitelijk rond de duizend. Testlocaties in de gemeente Nissewaard en op Goeree-Overflakkee gaan pas volgende week open. Ook de bussen naar Maassluis en Hoek van Holland moeten nog gaan rijden.

Toen afgelopen maandag het landelijke nummer 0800-1202 werd opengesteld, ging het direct los. Naar verluidt 323.000 telefoontjes kwamen er op de eerste dag naar binnen. Achteraf bleek dat veel mensen veel vaker gebeld hadden en dat het om 71.000 verschillende bellers ging. De 1100 callcentermedewerkers konden de stroom niet aan. Veel mensen belden ook met vragen of andere klachten. Ondertussen heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond ook het eigen telefoonnummer opengesteld voor mensen die een test willen aanvragen.

Het was voor de GGD zoeken naar een goede inschatting van het aantal te verwachten mensen die getest wilden worden. In april, toen met name zorgmedewerkers en onderwijzers werden getest, volstond de teststraat bij het Topsportcentrum in Rotterdam-Zuid plus de mobiele bus makkelijk. Na het openen van het landelijke nummer is die situatie drastisch veranderd.

De provincie Zuid-Holland is verder zwaarder getroffen dan andere streken in Nederland, aldus de woordvoerster, onder meer omdat het dichter bij Brabant ligt en de voorjaarsvakantie hier later was dan elders in het land, waardoor deze meer correspondeerde met de uitbraak in Noord-Italië. Dat soort informatie telt op tot een inschatting die leidt tot de 1820 voorgenomen tests. Maar een lastige inschatting blijft het, aldus de woordvoerster.

Daar komt bij dat ook het personeel voor het bemannen van de teststraten niet op afroep beschikbaar is. Medisch personeel is schaars, maar het lukt de GGD om deze mensen te vinden, zo legt de woordvoerster uit. “Dat gaat goed.” Maar ze moeten getraind worden. Ander personeel, zoals de gastvrouwen en -heren en de omlopers die de gang van zaken op de locatie in goede banen leiden, wordt buiten Rotterdam niet door de GGD maar door de gemeenten geregeld.

Verder is personeel ook nodig voor de tests bij mensen thuis, die ook nog steeds worden verricht, vooral bij mensen die ernstig ziek zijn. “Dat kost veel capaciteit, met omkleden en het afgeven van het testmateriaal.”

Het is voor de minister makkelijk beloven dat vanaf 1 juni iedereen getest kan worden, maar de praktijk is dus weerbarstiger. Want ook laboratoria moeten voldoende capaciteit hebben. De GGD in het Rijnmondgebied maakt vooral gebruik van het lab van het Erasmus MC, maar ook enkele andere laboratoria. Vooralsnog schat de woordvoerster in dat de resultaten van de tests binnen 48 uur bekend worden. De positief, dus besmet getesten worden door de GGD gebeld, de mensen met een negatieve test door het callcentrum. Uiteraard hebben de mensen dan al op het hart gedrukt gekregen dat ze de uitslag van de test in quarantaine moeten afwachten.

Op sociale media verschenen afgelopen dagen berichten dat mensen die een test aanvroegen lang moesten wachten of verder weg werden gestuurd, onder meer naar Dordrecht. “Wij herkennen dat beeld”, aldus de woordvoerster. Zij verwacht dat deze handelwijze minder zal worden als meer faciliteiten worden geopend.

Opmerkelijk genoeg hebben de extra tests van afgelopen week nog niet geleid tot het constateren van Schiedammers die met Corona zijn besmet. Welgeteld één inwoner van de stad kwam er afgelopen week bij in de statistiek van het RIVM. Ook vandaag blijft het aantal Schiedammers dat positief getest is op Corona stabiel op 236. Of dat betekent dat van de pakweg 450 mensen van wie in de afgelopen dagen in Schiedam organisch materiaal is afgenomen praktisch niemand besmet was of dat bijvoorbeeld heel veel mensen uit andere gemeenten, en dus heel weinig Schiedammers zich bij de Margriethal hebben gemeld, of dat de laboratoria toch meer tijd dan 48 uur nodig hadden voor een resultaat, kan de woordvoerster geen uitsluitsel geven. Op termijn moet dit soort informatie wel uit het nieuw ingevoerde programma Coroon IT kunnen rollen. De woordvoerster kan nu slechts – maar gelukkig – constateren dat van de uitgevoerde tests uit het hele Rijnmondgebied (twee locaties in Rotterdam en Schiedam) ‘een relatief laag percentage positieven’ zijn geconstateerd, in vergelijking met de landelijke cijfers.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date