Categorieën

Service

Spoedpost in Vlietland komt er

Spoedpost in Vlietland komt er
Nieuws

Spoedpost in Vlietland komt er

  • Redactie
  • 06-07-2016
  • Nieuws
Spoedpost in Vlietland komt er
SCHIEDAM – Franciscus Gasthuis & Vlietland gaat verbouwen. Er komt een geïntegreerde spoedpost in het Schiedamse ziekenhuis. Bestuursvoorzitter Roos van Erp-Bruinsma kondigt deze stap aan in een reactie op de brief waarin de huisartsen van de regio vorige week het vertrouwen in haar en haar collega's opzegden.

Een geïntegreerde spoedpost is een samenwerking tussen ziekenhuis en huisartsenpost, waarin een systematiek van triage – het onderzoek naar en indelen van de aard van de klacht van de patiënt – wordt uitgevoerd. Dat moet er toe leiden dat patiënten niet langer voetstoots op de spoedeisende hulp behandeld worden, maar vaker door de huisarts.

Van Erp-Bruinsma herhaalt en onderstreept in de reactie, die zij samen opstelde met Wietske Vrijland, voorzitter van de samenwerkende specialisten, dat zij verrast en geschokt is over het opzeggen van het vertrouwen door de huisartsen. Leidend daarin zijn de ervaringen van de huisartsen in de besluitvorming rond het overbrengen van de geboortezorg en kindergeneeskunde naar Franciscus Gasthuis.

Ook vrezen de huisartsen de afbouw van de acute zorg. De Franciscus-directeur stelt het 'hartgrondig eens te zijn' met de stelling van de huisartsen dat 'goede acute zorg op locatie Vlietland behouden dient te blijven'. “Wij zijn oprecht verbaasd over het feit dat u – wederom - meent dat wij dat niet na zouden streven”, aldus Van Erp-Bruinsma.

Om dit te onderstrepen meldt zij 'trots te kunnen melden dat in de komende periode de spoedeisende hulp op locatie Vlietland wordt verbouwd om aan alle eisen voor kwaliteit en veiligheid te voldoen, nu en in de toekomst'. Eerder al meldde haar collega-bestuurder Karen Kruijthof is gesprek met Schiedam24 dat dit zou gaan gebeuren (zie het artikel op 18 februari ). “Ja, de inrichting zal veranderen”, stelde Kruijhof in het interview. Als de aannemer zijn werk heeft gedaan, zal het Vlietland beschikken over een spoedpost die zowel op de doordeweekse avonden als in het weekend zal worden bemand door deskundigen van de post en van het ziekenhuis, aldus Kruijthof toen

Haar collega concretiseert dat voornemen nu in haar brief aan de huisartsen. Voor zo'n spoedpost is een goede samenwerking met de artsen gewenst. Samen kunnen ziekenhuis en huisartsen uit de regio zorgen voor een zo efficiënt mogelijke behandeling van de patiënten, waarbij een belangrijk motief is de lagere kosten van de huisarts. Voor Van Erp-Bruisma speelt ook een kwaliteitsverbetering: “Onze wens om de spoedzorg samen aan te bieden met de huisartsen door middel van een geïntegreerde spoedpost bij ons ziekenhuis sluit daarbij volledig aan bij de beleidslijn van het ministerie van VWS en de wens van onze Veiligheidsregio.”

“Wij betreuren het zeer dat u (de huisartsen, red.) de inhoudelijke overleggen over de spoedzorg en de verdere samenwerking in de regio heeft afgezegd”, zo besluit de Franciscus-directeur haar reactie.