Sportdag voor mensen met een beperking

11-10-2016 Gezond Redactie

Vlnr: Nynke Tilstra, Nathalie Gouweleeuw en Bianca Weber; foto Jan Schrijver

SCHIEDAM – Sporters en clubs bij elkaar brengen. Dat is het idee achter de sportmiddag in de Margriethal aanstaande zaterdag, bedoeld voor mensen met een beperking.

"Je gunt het immers iedereen om fijn op te groeien, en het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om een goede activiteit te kunnen vinden", aldus sportwethouder Nathalie Gouweleeuw vanmiddag bij de aankondiging van de bijzondere sportdag.

“Zaterdag komen snuffelen, daarna lid worden van een club”, vertelt Nynke Tilstra, sportconsulent van Sport Mee. Sinds een kleine twee jaar ondersteunt zij mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te sporten, in het vinden en inrichten van een goede plek bij een club. “Ik kijk naar de vraag van autisten, blinden, chronisch zieken en andere mensen met een beperking en zorg voor een passend advies hoe een goede activiteit te vinden”, aldus Tilstra. Zij kijkt daarbij niet alleen naar wat mensen fysiek willen en kunnen, maar ook naar hun thuissituatie, mogelijkheden op vervoer, netwerken en het geld dat zij beschikbaar hebben om te sporten. Daarnaast ondersteunt zij verenigingen bij het opzetten van 'een aangepast aanbod'. Soms kan dat het opzetten van een apart gehandicaptenteam zijn, maar vaak ook niet, en gaat het juist om het scheppen van de mogelijkheden om iemand met een beperking gewoon in een team te laten meedoen.

Zaterdag is volgens Tilstra belangrijk 'als dag om te laten zien wat er allemaal kan'. Wat ambtelijker gesteld: om de zichtbaarheid van het aanbod te vergroten. De dag kent een regionaal karakter, aldus Bianca Weber, sportconsulent van Schiedam. “De dag is opgezet in samenwerking met de gemeenten Vlaardingen en Maassluis en via Sport Mee ook met Rotterdam.” Weber verwacht dan ook deelname vanuit de buurgemeenten op de dag 'Sporten, speciaal voor jou!'

Tien sportclubs en andere organisaties met een sportief aanbod doen zaterdag mee: Excelsior'20, Hockeyclub Schiedam, tennisvereniging Spieringshoek en Running Blind uit Rotterdam als min of meer gekende sportclubs. Maar ook ballet- en dansstudio Schiedam Vlaardingen, judoschool Tino Hoogendijk en circusschool Hannes en Co/Club Extra bieden een programma, net als Free to Move uit Rotterdam en Yohandojo dat weerbaarheids en zelfverdedigingslessen geeft. Stichting GJVW maakt de tien vol; dat verzorgt in Zwembad Zuid zwemlessen voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Zij organiseren in de Margriethal clinics en wedstrijdjes - alleen GJVW beperkt zich tot informatieverstrekking. Toegang vrij, aanvang een uur, om een uur of vijf wordt de inloop afgesloten.Gerelateerd