Stadsimkers willen Honey Highway verlengen

18-07-2016 Gezond Redactie

In november werd de Honey Highway ingezaaid

SCHIEDAM - De Schiedamse Stadsimkers willen de Honey Highway langs de A4 uitbreiden.

Zo'n negen maanden geleden werd symbolisch het eerste bloemenzaad voor het bijenparadijs langs de snelweg, uitgestrooid. Een initiatief van de stichting Honey Highway uit Midden-Delfland, die zich inzet voor het voortbestaan van de bij in onze streken. De stichting, een initiatief van Deborah Post, wil de strijd aangaan met de grote bijensterfde van de afgelopen jaren. Rijkswaterstaat steunde dit initiatief. Met het juiste zaad en het juiste onderhoud moet er pal langs de snelweg natuur ontstaan die ideaal is voor bijen. De bermen van snelwegen horen bij de schaarse plekken in Nederland waar onbespoten, schrale grond te vinden is.

De bijensterfte heeft volgens kenners vier oorzaken: te weinig voedsel voor bijen, te veel mest en gif, te weinig imkers en ziektes uit verre landen of zelfs andere werelddelen.

De Schiedamse imkers zijn van plan de Honey Highway door te trekken op het grondgebied van de eigen stad. Zij zijn daarom op zoek naar sponsors. Voor € 100,– kan ongeveer 1250 vierkante meter ingezaaid worden met een bijvriendelijk mengsel en voor € 500,– kunnen enkele bomen geplant worden met meerwaarde voor bijen en vlinders. Als tegenprestatie kunnen de imkers bedrijven die hen ondersteunen, 'helpen het duurzaamheidsbeleid handen en voeten (of wellicht vleugels) te geven'. Te denken valt aan het verzorgen van presentaties of steun bij het uitdragen van duurzaamheid.

De Schiedamse Stadsimkers, opgericht n 2014 en sinds afgelopen november een stichting, heeft nog andere plannen. Zij willen de bestaande bijenstal in de Heemtuin van het Beatrixpark vernieuwen en voorzien van een informatiepaneel. In de polder willen ze, in samenwerking met het Schravenlant Lyceum, een idylle voor bijen en vlinders creëren.

De stadsimkers willen er voor zorgen dat Schiedam een goed leefgebied wordt en blijft voor bijen en vlinders. Trots zijn ze op de 'bijenbaan' die gerealiseerd is op de ongebruikte trambaan langs de Slimme Watering.

Gerelateerd
Reacties
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date