Stedelijk Gymnasium wil schoonste school zijn

21-03-2016 Gezond Redactie

Foto: Petra Wegman


SCHIEDAM - Scholieren en sporters in Schiedam en Vlaardingen zetten zich het komend jaar in om plastic verpakkingen te scheiden en hun sportveld of schoolplein schoon te houden. Om het voor hen uitdagend te maken, organiseert Irado een wedstrijd om de titel van 'schoonste school' en 'schoonste club'.

Aflopen zaterdag was de aftrap van de wedstrijd 'de schoonste club' bij VFC in Vlaardingen. Vandaag het begin van 'de schoolste school' op het Stedelijk Gymnasium Schiedam.

Rector Benedict Hamans legde uit hoe belangrijk een schone school is en welke rol de scholieren daar zelf in hebben. Zeker als je de snoeproute volgt vanaf de supermarkt naar school. De school heeft een projectteam van vijftien leerlingen in het leven geroepen, dat het komend jaar aan de slag gaat om de school schoon te houden. In Schiedam worden behalve plastic flessen en ander plastic verpakkingsafval, ook drankkartons ingezameld.

Wethouder Nathalie Gouweleeuw is vooral benieuwd wat de scholen en sportverenigingen gaan verzinnen aan acties om de wedstrijd te winnen. Zij overhandigde symbolisch een set opruimartikelen aan het projectteam van het Stedelijk Gymnasium. Wethouder Ruud van Harten van de gemeente Vlaardingen riep de Vlaardingse scholieren op net zo hard mee te doen.

Zaterdag verklaarde VFC-voorzitter Jan Stijger dat zijn club de schoonste van Vlaardingen is. Kwestie van waarmaken, hield hij zijn leden voor. Toch wel een verantwoordelijkheid. Het '‎zwerfie%u202C-orkest' hield de voetballers bij de les. Ook hier waren het de wethouders, Ruud van Harten en Alexander van Steenderen, die het belang van de actie in perspectief plaatsten. Ze overhandigden symbolisch een set opruimmaterialen aan de onderhoudsploeg van VFC.

Komend jaar zullen alle deelnemende clubs en scholen met opruimacties de strijd aangaan met VFC en het Stedelijk Gymnasium. Ze maken daarmee kans op een activiteit ter waarde van € 1000,00. Er zijn ook nog tweede (€ 750,00) en derde prijzen (€ 500,00) te winnen. De winnaar worden in maart 2017 bekendgemaakt. Dan is echt bekend wie 'de schoonsten' zijn van Schiedam.

De clubs en scholen profiteren ondertussen van het feit dat zij minder afval bij elkaar brengen, en dus lagere kosten maken voor de verwijdering daarvan.

 Gerelateerd