Steeds minder Schiedammers besmet met Corona

15-01-2021 Gezond Redactie

Foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM – Het aandeel positieve tests onder de Coronatests die Schiedammers laten afleggen daalde vorige week verder. Sowieso daalt het aantal besmette stadgenoten. Dat blijkt uit cijfers uit de teststraten van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

Het percentage geïnfecteerde mensen onder het totaal aantal stadgenoten dat zich liet testen, daalde naar 13,5 procent. Een week eerder was het 14,5 procent.

Het geringere aandeel besmette Schiedammers verklaart ook ten dele de dalende tendens in het totaal aantal besmettingen met het virus in de stad. Onder de 909 Schiedammers die zich tussen 4 en 10 januari bij de GGD lieten testen bleken er 123 geïnfecteerd met Covid-19. Een week eerder waren dat er nog 152.

Een andere verklaring is het feit dat flink minder mensen zich lieten testen: een week eerder gingen 1050 Schiedammers langs in de Fokkerstraat of een van de andere testlocaties van de GGD. In de weken daarvoor waren dat er respectievelijk 1177 en 1441.

De belangrijke vraag is of minder mensen zich laten testen omdat er minder mensen klachten hebben, of dat er andere redenen spelen.

In totaal heeft het RIVM afgelopen week 134 Schiedammers geregistreerd die besmet waren; behalve bij de GGD werden er ook in verpleeg- en verzorgingshuizen en ziekenhuizen tests afgelegd die centraal werden bijgehouden. In de voorgaande week kwam dat aantal uit op 171.

Zodoende kwam het aantal positieve tests uitgedrukt per honderdduizend Schiedammers – de algemeen hanteerde wijze van vergelijken – afgelopen week uit op 170. Daarmee deed Schiedam het beter dan de omringende gemeenten: in Vlaardingen was dat cijfer 184, in Maassluis 193. In Rotterdam werden per 100.000 inwoners 206 positieve tests afgelegd, in Albrandswaard zelfs 313. Dat zijn er nog meer dan in Lansingerland, gezien als brandpunt van de komst van de Engelse mutant van het virus naar Nederland, waar 292 besmette inwoners per 100.000 werden geregistreerd.

Zie ook dit artikel over de cijfers van een voorgaande week.Gerelateerd