Taalontwikkeling kan zorgen voor betere gezondheid

09-09-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Patricia van Aaken ging donderdag op werkbezoek bij huisartsenpraktijk Damzicht, aan de Nieuwe Damlaan. Daar wordt sinds twee jaar gewerkt met een taalloket in de dokterspraktijk. Want problemen met lezen en schrijven blijken van invloed op de gezondheid van mensen.

De wethouder werd in de lopende Week van de Alfabetisering bijgepraat over de noodzaak van het initiatief en de resultaten die worden geboekt, vooral dankzij de inzet van twee vrijwilligers. Deze twee, Grada Meijer en Anneke van Duuren werd door de wethouder in het zonnetje gezet; ze zijn voorgedragen als Taalhelden van Zuid-Holland.

's Middags in Den Haag bleek op een bijeenkomst van de stichting Lezen & Schrijven dat - volgens de jury - anderen zich met nog grotere verdiensten hadden ingespannen voor taalontwikkeling. In de categorieën Bruggenbouwers (waarin Meijer en Van Duuren meedongen), Lesgevers en Cursisten werden drie taalhelden onderscheiden, uit in totaal tientallen nominaties.

Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven merken dat in hun gezondheid. Bijvoorbeeld omdat ze moeten stoeien met bijsluiters, of omdat ze niet begrijpen wat de dokter zegt. In het algemeen hebben deze mensen ook minder inkomen, een factor die in de praktijk ook van invloed blijkt op de gezondheid. Volgens Lezen & Schrijven heeft 29 procent van de Nederlandse bevolking van zestien jaar en ouder lage gezondheidsvaardigheden. In Schiedam is één op de zes personen laaggeletterd.

Gerelateerd