Tendens besmettingen Corona dalend - dodelijke uitbraak loopt ten einde

15-02-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Het Coronavirus blijft steeds opnieuw nieuwe Schiedammers besmetten. Afgelopen week legden 79 stadgenoten een positieve Coronatest af.

Uit cijfers van het RIVM blijkt verder dat afgelopen week vier Schiedammers aan de gevolgen van de infectie overleden; vier moesten er ook in het ziekenhuis lopen opnemen voor behandeling.

Afgelopen week was een lastige voor wie een echte indruk wilde krijgen van het verloop van het virus, bijvoorbeeld wie wilde weten of de nieuwe Britse variant voor veel hogere besmettingscijfers zorgt. Door de winterse omstandigheden bleven veel mensen, zeker aan het begin van de week thuis, en op momenten waren de teststraten gewoon ook gesloten. Het thuisblijven kan een gunstige invloed op het verloop van de uitbraak hebben – in die zin dat er minder besmettingen zijn. Maar de afgelopen dagen gingen juist velen eropuit, al dan niet met de schaatsen onder. Wellicht dat dat weer repercussies heeft die we later gaan opmerken.

Een week voor de afgelopen (genomen van maandag tot maandag) waren er 113 besmettingen met Corona in Schiedam. Toen waren er maar twee ziekenhuisopnames, maar negen dodelijke slachtoffers.

Nog een week terug in de tijd kwam het aantal besmettingen uit op 108, twee ziekenhuisopnames en maar liefst 22 overledenen met Corona.

En de week daarvoor – we hebben het dan over 18 tot 25 januari – waren er 179 Schiedammers die besmet raakten, met een ziekenhuisopname en zes overleden stadgenoten.

Als er een ding uit deze cijfers duidelijk wordt is het dat veruit de meeste mensen die aan Corona overlijden, niet in het ziekenhuis werden opgenomen. Er was half januari sprake van een echte uitbraak van Covid-19 in de Schiedamse ouderencentra, en die komt in de weekcijfers sterk tot uiting. Verder lijkt er over het algemeen sprake van een sterk dalende tendens in besmettingen – vergelijk 179 met 79 – en dus nog beperkte consequenties van de opmars van de Britse mutatie van Corona. Het blijft de komende dagen spannend in hoeverre die toch nog voor een echte hausse aan besmettingen en erger gaat zorgen – zoals door de experts verwacht.Gerelateerd