Tentoonstelling als middel tegen discriminatie

18-12-2020 Gezond Redactie

Foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Een etalage-tentoonstelling moet iets doen aan discriminatie in Schiedam.

Acht personages vertellen via deze tentoonstelling over wat hen is overkomen. Hun verhalen zijn te zien in het pand Broersvest 116, het leegstaande horecadeel van het Stadserfcomplex, pal bij het Huis te Rivière.

De tentoonstelling vraagt aandacht voor het discriminatiemeldpunt van Radar, het bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie. Schiedammers die discriminatie ervaren kunnen daar terecht voor advies en ondersteuning.

Wethouder Jeroen Ooijevaar wil graag meer aandacht voor discriminatie: "Maar liefst één op de vier Nederlanders ervaart discriminatie. Ze voelen zich uitgesloten of anders behandeld dan anderen. Discriminatie sluit mensen buiten en we streven in Schiedam juist naar een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet en gelijke kansen krijgt."

Eén van de personages in de tentoonstelling is de 76-jarige Guus. Hij wil gebruikmaken van een financiële regeling om zijn woning te verduurzamen, maar zijn aanvraag wordt door de gemeente afgewezen omdat hij te oud is. Ook Yasmine figureert in de tentoonstelling. Zij hoort van haar leidinggevende dat ze geen hoofddoek mag dragen als medewerker van de supermarkt. Steeds is de vraag: is dit discriminatie of niet? Tenslotte maakt ieder mens onderscheid tussen de een en de ander.

“Discriminatie is het maken van onderscheid op basis van persoonlijke kenmerken die er in die situatie niet toe doen. Soms lijkt het meteen duidelijk, in andere gevallen juist weer niet. Niet elk onderscheid is namelijk verboden”, legt een medewerker van Radar uit. “De personen zijn fictief vanwege de privacy, maar hun cases komen uit de praktijk. Bij elk verhaal hebben we een uitleg of er sprake is van discriminatie of niet. Bij sommige verhalen kan het antwoord best verrassend zijn.”Gerelateerd