Categorieën

Service

Teststraat verwerkt in weekend extra toeloop

Teststraat verwerkt in weekend extra toeloop
Gezond

Teststraat verwerkt in weekend extra toeloop

  • Redactie
  • 10-08-2020
  • Gezond
Teststraat verwerkt in weekend extra toeloop

Foto: GGD Rotterdam-Rijnmond


SCHIEDAM - Op de Coronatestlocatie aan de Fokkerstraat zijn dit weekend 'tussen de driehonderd en vierhonderd per dag' mensen getest.

De Schiedamse teststraat was gisteren en eergisteren open; de GGD Rotterdam-Rijnmond besluit afhankelijk van de omstandigheden wekelijks of er in het weekend wordt doorgewerkt. De openstelling gebeurde ook omdat de testcapaciteit elders in de regio werd teruggebracht.

De Schiedamse teststraat kreeg extra toeloop te verwerken vanwege het sluiten van de Rotterdamse testlocatie aan de Koperstraat, bij het Alexandrium. Deze post is in de open lucht en werken was daar door de hitte niet te doen, zo oordeelde de GGD.

"Vanwege de aanhoudende hitte werken wij met tropenroosters, we beginnen eerder en eindigen ook eerder. Binnen de testlocaties kijken we voortdurend naar de werkomstandigheden van ons personeel. Wij proberen hen daarin zo veel mogelijk te helpen. Zo kijken we naar extra pauzemomenten, en werken we in kortere shifts. Ook hebben we aanpassingen gedaan in de testlocaties zodat het iets koeler wordt", aldus een woordvoerder in een schriftelijke reactie.

Bedenk dat de GGD-medewerkers die de tests afnemen, voor hun persoonlijke bescherming werken in een warm en zwaar pakket aan kleding en beschermingsmiddelen.. "Je mag tussendoor niet even je kleding uit doen of verwisselen, omdat dit op een veilige dus hygiënische manier moet gebeuren. Het personeel werkt daarom aan een stuk door in shifts, tot zij kunnen pauzeren. Tussendoor kunnen zij geen water drinken of naar het toilet gaan. Momenteel werken we ook met koelvesten, die het personeel onder hun schort aandoet." 

Er zijn volgens een GGD-woordvoerder nu drie teststraten in het complex in de Fokkerstraat open. Er is in het gebouw ruimte voor meer.
 
De GGD werkt aan een verdere uitbreiding van de capaciteit. In een persbericht laat het weten dat het aantal medewerkers in het bron- en contactonderzoek zal worden verdubbeld. "Daarnaast gaan we het bron- en contactonderzoek efficiënter en risicogestuurd inrichten. Zowel Rotterdam als Amsterdam hebben dit in overleg met het RIVM besloten", aldus de mededeling.

Het lukt de GGD's in beide grote steden niet langer om met eigen mensen het belwerk na een positieve Coronatest te verrichten, zo maakten zij afgelopen week bekend. Besloten is nu dat voortaan onderscheid zal worden gemaakt tussen positief geteste personen met en zonder verhoogd risico. "We spreken over een hoog risico als mensen bijvoorbeeld werkzaam zijn in de zorg of een evenement van meer dan tien personen hebben bijgewoond waar niet anderhalve meter afstand gehouden kon worden." Deze groep blijft gebeld worden door GGD'ers. "In alle andere gevallen wordt aan de persoon die positief getest is, gevraagd om zelf de nauwe contacten te informeren. Uiteraard ondersteunt de GGD hierin met onder andere brieven. Als een contact klachten krijgt en besmet blijkt, wordt deze alsnog gekoppeld aan de besmette persoon. Daarmee houden we overzicht over de clusters", aldus het bericht..

Directeur Publieke Gezondheid Saskia Baas: “Het is een logische vervolgstap met het oplopend aantal besmettingen. We focussen ons op risicogroepen en risicovolle situaties. Met deze nieuwe werkwijze zetten we onze capaciteit het effectiefst in.” Het opleiden van nieuwe onderzoekers kost volgens de GGD 'een aantal dagen'.

Baas: “Zolang een deel van de samenleving zich niet houdt aan de maatregelen is het voor ons onmogelijk om de verspreiding van het virus te stoppen. We kunnen tig mensen aan blijven trekken, maar daar redden we het niet mee. Bron- en contact onderzoek moet wel zinvol blijven.”

Zij roept inwoners van de regio op hun verantwoordelijkheid te nemen en de adviezen van de GGD op te volgen. "Alleen zo krijgen we samen het coronavirus onder controle."

Volgens de GGD wordt na een besmetting binnen 24 uur een bron- en contactonderzoek uitgevoerd.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing gewijzigd: de woorden 'per dag' zijn in de eerste regel toegevoegd.