Tien gemeenten nog minder groen dan Schiedam

31-07-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM - Schiedam is niet erg groen. Dat wisten we al, maar de Universiteit Wageningenheeft het nog eens berekend. Maar wat zou de minst groene gemeente van Nederland zijn?

De wetenschappers uit Wagingen hielden tegen het licht hoe groen de bebouwde kom van de Nederlandse gemeenten gemiddeld is. Natuurgebieden en weilanden werden niet meegenomen. De hoeveelheid groen werd bepaald met de Groenindex. De gemeenten krijgen hierbij een cijfer tussen de 0 en de 1 op basis van satellietgegevens.

Schiedam staat op plek 378 van de 388 gemeenten. Westland kwam uit de bus als minst groene gemeente, Velsen, Beverwijk, Katwijk en Zandvoort, allen aan zee gelegen, waren binnen de bebouwde kom maar net iets groener. Rotterdam doet het ook slecht, op plek 380. Vlaardingen staat 359 ste op de ranglijst, Maassluis 374 ste.

In de Randstad zijn binnen de bebouwde kom alleen Wassenaar en Bloemendaal heel groen. Wil je een beetje betaalbaar tussen de bomen en planten wonen, dan kan je beter naar de provincie Groningen verhuizen. In Groningen zijn de meeste groene gemeenten van Nederland en het Groningse Bellingwedde voert de lijst met groenste gemeenten aan.Gerelateerd