Tijd voor een nieuw broodfonds in de regio

08-07-2018 Gezond Redactie

Leden van broodfonds De Plank bij elkaar voor hun oprichtingsvergadering

SCHIEDAM - De regio Schiedam/Rotterdam en omstreken is rijp voor een nieuw broodfonds. Dat constateren de Broodfondsmakers, de cöperatie die de systematiek van het broodfonds heeft ontwikkeld en uitbaat.

Een broodfonds is een onderlinge arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zelfstandigen. Het zorgt er voor dat deelnemeners in geval van serieuze ziekte toch kunnen rekenen op inkomsten. Dat gaat volgens het principe van een schenkkring: als één lid ziek is, betalen alle andere leden een klein bedrag dat optelt tot een groot bedrag dat genoeg is om van te leven. Een broodfonds telt tussen de twintig en vijftig leden. Mensen die in een broodfonds willen stappen kunnen zich bij een bestaand fonds aanmelden of een nieuw fonds oprichten.

In Schiedam zijn enkele tientallen leden, in verschillende broodfondsen, waaronder De Plank. Dit broodfonds heeft in zijn kleine vier jaar van bestaan een tiental ondernemers kunnen bijstaan in tijden van arbeidsongeschiktheid. In de Rotterdamse regio zijn ondertussen een kleine twintig van dergelijke fondsen, in heel Nederland ondertussen 385. Het advies is om - vanwege de regelmatige afspraken en de mogelijkheid om elkaar praktisch te ondersteunen - aansluiting te vinden bij een fonds in de buurt.

Omdat de mogelijkheden daartoe in onze regio momenteel beperkt zijn, wordt het tijd voor een nieuw fonds. Om potentiële deelnemers bij elkaar te krijgen wordt er op 11 september een informatieavond georganiseerd. in Rotterdam, bij Zaak8 aan de Veerlaan. Aanvang half acht 's avonds. Aanmelden kan via de website www.broodfonds.nl.Gerelateerd