Toeloop dag-HAP nog beperkt

21-03-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – De toeloop op de huisartsenpost Schievliet is vooralsnog beperkt. Woensdag, op de eerste dag van opening, was het ‘vrij rustig’. “We merken wel dat het drukker wordt.”

Het initiatief van Schievliet om de huisartsen in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam te ontlasten door de eerste beoordeling van mogelijke Coronapatiënten op zich te nemen, kan op enthousiasme van de huisartsen in de regio rekenen, zo meldt de post zelf. “Onder de huisartsen heerst een enorme loyaliteit en saamhorigheidsgevoel en de wens om samen de schouders eronder te zetten.” Het initiatief voor de ‘Corona-HAP’ geeft hen bovendien relatief rust.

Normaliter is de huisartsenpost alleen in het weekend en in de avond en nacht open; sinds woensdag ook op de dag.

Ook patiënten reageren positief. “We merken dat ze proberen de huisartsen te ontzien door niet met milde klachten naar de huisarts te gaan.” De patiënten tonen begrip voor de voorzorgsmaatregelen en het feit dat ze op de huisartsenpost beoordeeld worden, zo stelt een woordvoerster van Schievliet. “Zo kunnen we de huisartsenpraktijken Corona-vrij houden.”

Om mogelijke Coronapatiënten niet in contact te brengen met andere patiënten en zorgmedewerkers, gelden op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis en de HAP ‘speciale procedures’. Als de klachten dusdanig zijn dat behandeling in het ziekenhuis nodig is, dan wordt doorverwezen naar de SEH, aldus de woordvoerster. Na ingebruikname van de triagetent die gisteren voor de SEH/ HAP is neergezet, worden de procedures aangepast.

Op de post zelf worden geen tests op Corona uitgevoerd. Een belangrijk bijkomend voordeel van de werkwijze met de gebundelde opvang van mogelijke Corona-patiënten is het effectiever gebruik van beschermingsmaterialen.Gerelateerd