Tranen om Erbarme dich door participatiekoren

23-09-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Maandagavond werd Wereld Alzheimerdag afgesloten met de première van de film ‘Erbarme dich’. Een anderhalf uur durende concertfilm waarin mensen met en zonder dementie de hoogtepunten uit de Matthäus Passion zingen en vertellen over soms aangrijpende ervaringen tijdens de Coronacrisis.

De film maakte tijdens de première veel emoties los. “Ongelooflijk hoe deze verhalen en de muziek elkaar versterken. Tranen in mijn ogen”, was een van de vele reacties. “De Matthäus in september: zo wil ik hem wel elke maand!”, aldus prof. Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum Amsterdam UMC.

‘Erbarme dich’ zou dit voorjaar live uitgevoerd worden, maar vanwege de lockdown bleven de tweehonderd zangers en muzikanten van de vier participatiekoren thuis. Tientallen zangers met dementie waren veertien weken lang opgesloten in hun kamer in het verpleeghuis. Echtparen werden maandenlang van elkaar gescheiden en hadden alleen telefonisch contact. “Toen ik na veertien weken weer bij mijn vrouw op bezoek mocht, zat ze apathisch in haar stoel. Ze was enorm afgevallen”, aldus Wim van Kooij, een rijzige tachtiger die samen met zijn vrouw in het Schiedamse participatiekoor zingt.

Voor artistiek leider Erik Zwiers waren dergelijke verhalen aanleiding om zo snel mogelijk in actie te komen. “Samen zingen is voor mensen met dementie enorm belangrijk. Musiceren heeft een enorm positief effect op het brein en de gezamenlijkheid van koorzang geeft zin aan het leven. Dat is zeker het geval als daar een artistieke uitdaging bij komt kijken, zoals bij de Matthäus Passion.”

Ook Franc Janssen, een van de zangers met dementie, heeft samen met zijn vrouw thuis naar de film gekeken. “Het was voor mij de eerste keer dat ik optrad met het participatiekoor. Ik deed het puur op gehoor, want ik lees eigenlijk geen noten. En in het begin dacht ik dat het mij niet ging lukken. In dit koor hoef je niet de eerste viool te spelen, maar je wordt wel uitgedaagd en dat is precies waarom ik nu zo blij ben dat ik heb meegedaan. Want in deze uitdaging vind ik mijn levenslust.”

De film gaat de komende maanden ook op tour langs verpleeghuizen en Alzheimercafé’s. Voorstellingen met een uitgebreide nabespreking zijn ook te boeken bij het participatiekoor.


Zie ook dit artikel.Gerelateerd