Unieke vondst in Erasmus MC: antilichaam tegen Corona

14-03-2020 Gezond Redactie


ROTTERDAM – Een wereldprimeur: wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht hebben een antilichaam gevonden tegen het Coronavirus.

Erasmus Magazine meldt dat de publicatie van de bevindingen van in totaal tien betrokken wetenschappers klaar ligt voor beoordeling bij het vaktijdschrift Nature, toonaangevend in dit verband.

“Geloof het of niet: op de tiende verdieping van het Erasmus MC lag het al even in de ijskast: hét antilichaam dat de infectie van SARS1 en SARS2 blokkeert”, zo schrijft Erasmus Magazine. “Met andere woorden, een allereerste antilichaam tegen het Coronavirus. Hoogleraar celbiologie Frank Grosveld (71) blijft er koeltjes onder: ‘Voor springen op tafels ben ik te oud.’”

Sinds donderdagavond staat het artikel van de wetenschappers, waarvan Grosveld er een is, op de site Bio Rxiv – een website waarop biologen hun onderzoek kunnen publiceren voordat het beoordeeld is door een vaktijdschrift. “We hebben een artikel gepubliceerd over een antilichaam dat wij al hadden geïsoleerd voor de huidige pandemie en dat kruisreageerde (biologische term voor het afweren van een lichaamsvreemde stof, red.) met verschillende Coronavirussen”, zo schrijft het tijdschrift van de Rotterdamse universiteit. “Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus.” Het komt erop neer dat een antilichaam dat met het Sars1-virus reageerde, dat nu ook doet met Sars2, te weten Corona.

De vondst was de vrucht van jarenlang werken, maar tegelijkertijd een toevalstreffe. “Zo’n vijftien jaar geleden startte ik een hobbyproject om te kijken of wij menselijke antilichamen (eiwitten aangemaakt als reactie op antigenen zoals virussen, red.) konden maken in muizen”, vertelt Grosveld het magazine. “Dat lukte en leidde uiteindelijk tot de oprichting van een Erasmus MC bedrijf: Harbour Antibodies.” Dat bedrijf ontwikkelt voornamelijk antilichamen om tumoren te genezen.

Nu is het voor de Rotterdams en Utrechtse wetenschappers zaak een farmaceutisch bedrijf ‘aan boord te krijgen’ dat het antilichaam op grote schaal kan produceren als medicijn. Maar daarvoor met het antilichaam door een uitgebreide ontwikkelingsfase en op giftige eigenschappen worden getest. “Dat proces begint nu”, aldus Grosveld. “Ook willen we het antilichaam, behalve als medicijn, gebruiken om een diagnostische test op te zetten: eentje die iedereen gewoon thuis kan doen, zodat mensen makkelijk weten of ze een infectie hebben of niet.”

Zie voor het hele artikel in Erasmus Magazine hier.Gerelateerd