Van Aaken zet zonnedak in werking

10-09-2016 Gezond Redactie

Wethouder Patricia van Aaken zet het dak 'aan'; SEC-voorzitter Herman Gels leeft mee; foto's: Paul Meuldijk

SCHIEDAM - Schiedam is een grote zonnestroominstallatie rijker. Vrijdag stelde wethouder Duurzaamheid Patricia van Aaken Zon op Wennekerpand feestelijk in gebruik. Zij deed dit door een echte rode knop in te drukken, waarop de productiemeter van de installatie ging lopen. 203 Zonnepanelen op het dak van het cultuurverzamelgebouw zorgen de komende vele jaren voor duurzame stroom.

Het project in een initiatief van het Schiedams Energie Collectief (SEC), dat door de wethouder nadrukkelijk werd bedankt voor de geleverde inspanningen. Realisatie van het zonnedak was een klus van de lange adem; ook na een succesvolle crowdfundingscampagne begin dit jaar, duurde het nog tot enkele weken geleden tot installateur Be Solar aan het werk kon.

Ondanks de haperingen in de realisatie is de gevolgde werkwijze volgens Van Aaken toch de manier waarop Schiedam wil werken: in vormen van samenwerking initiatieven die leiden tot verduurzaming van de stad van overheidswege ondersteunen. In die contekst wees zij ook op 10 oktober aanstaande, als de gemeente samen met SEC een Dag van de Duurzaamheid houdt.

SEC draagt het project nu over aan de coöperatie Energiek Schiedam. De lokale crowdfunders die de bouw van het zonnedak mogelijk maken, vormen de eerste leden. Interim-voorzitter Inge Albregtse van Energiek Schiedam riep de opgekomen Schiedammers – enkele tientallen – op zich ook in te tekenen voor lidmaatschap van de coöperatie, om gezamenlijk te werken aan verduurzaming van Schiedam. Daarvoor zijn ieder ideeën van belang, aldus Albregtse.

Danseressen van Ballet- en dansschool Schiedam-Vlaardingen (die de opgaande zon uitbeeldden), ijsverkoper Sorpresa en de zon zelf zorgden voor een feestelijk uurtje in hartje Schiedam.

Gerelateerd