Vanaf maart opname Vlietland via lounge

05-02-2018 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Franciscus Gasthuis & Vlietland is vandaag begonnen met de feitelijke bouw en inrichting van de Opnamelounge in het ziekenhuis in Schiedam.

De komst van deze voorziening was vorige maand aangekondigd; de 'lounge' zal op 5 maart in gebruik worden genomen.

De Opnamelounge wordt een soort huiskamer voor patiënten die een operatie moeten ondergaan. In plaats van opname op een verpleegafdeling kunnen patiënten de operatie afwachten in deze 'huiskamer', vergezeld door familie. De Opnamelounge wordt ingezet voor mensen die 'lichamelijk fit, goed ter ben en bij de tijd zijn'.

Het ziekenhuis noemt het initiatief, waarmee de gastvrijheid van het ziekenhuis wordt vergroot, een innovatie in de zorg. Ook verpleegkundigen hebben voordeel van de werkwijze in de voorziening. "Die kunnen nu al hun aandacht besteden aan het opnamegesprek, zonder te worden afgeleid door de verpleging en verzorging van patiënten die al op de verpleegafdeling liggen", aldus Aafke Troost, manager van de nieuwe afdeling Opnamelounge. "Dit komt ten goede aan de ingreep en aan het herstel van de patiënt na de ingreep.”

Ook zorgt het initiatief er voor dat er meer bedden beschikbaar blijven voor momenten dat deze onmisbaar zijn, zoals na een operatie. Franciscus Vlietland verwacht per jaar ruim  vierduizend patiënten op te nemen via deze nieuwe manier. Het ziekenhuis is hierin een voorloper: alleen het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein heeft een dergelijke afdeling. De inrichting van de opnamekamer van de Opnamelounge wordt mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden Vlietland Ziekenhuis.Gerelateerd