Verloskunde in tijden van Corona

14-05-2020 Gezond Advertentie


SCHIEDAM - Aleida, praktijk voor verloskunde en echoscopie, praat ons bij over hoe de afgelopen maanden, in de moeilijke Coronatijden, met veel liefde en zorg kinderen op de wereld werden gezet.

Gelijk in het begin van de Corona-uitbraak hebben we onze verloskundigenpraktijk aangepast aan de maatregelen tegen het Coronavirus. Hoewel de anderhalvemeterregel wat moeilijk opgaat in ons vak hebben we, waar mogelijk, de regels toegepast om besmetting te voorkomen.

Spreekuren werden beperkt, partners, ouders, kinderen, vrienden en vriendinnen van jullie, onze zwangeren, moesten buiten blijven. Ook bij de zo spannende echo’s mocht er niemand meekomen. Voor de partner vreemd, om je kindje op de echo voor het eerst te zien via facetime of skype, in plaats van live, hand in hand met je vrouw of vriendin.

Maar ook moeilijk voor al die lieve mensen om jullie heen die graag willen meeleven met een van de grootste gebeurtenissen in jouw leven. Geen foto’s met oma, in het ziekenhuis, knuffelend met haar pasgeboren kleinkind. Geen verse grootouders die midden in de nacht opgewonden de verloskamer op komen lopen.

Maar ook niemand die een arm om de verdrietige ouders heen mocht slaan als het niet zo goed was gegaan. Als de jonge ouders verdriet hadden of bezorgd waren.

Gelukkig hebben onze ‘onvriendelijke’ maatregelen gewerkt; er waren maar weinig zwangeren besmet met het virus en er zijn ook maar weinig verloskundigen ziek geworden. We hebben niet hoeven opschalen naar het donkerste scenario waarbij alle verloskundigenpraktijken voor elkaar moesten invallen, waarbij de thuisbevalling niet meer kon plaatsvinden, waarbij ziekenhuizen overvol raakten met ernstig zieke Coronapatiënten.

Het is niet zomaar gegaan. Er is hard gewerkt, iedereen heeft zijn best gedaan. In de spreekkamer zoveel mogelijk afstand houden en telefonisch vragen beantwoorden en informatie geven. Tijdens de bevalling een mondkapje dragen voelt ook heel onnatuurlijk. Maar het was even niet anders.

Jullie zwangeren hebben je fantastisch aangepast. Hoewel het helemaal niet zo leuk is om zwanger te zijn tijdens een pandemie, heeft iedereen zich er kranig doorheen geslagen. Iedereen legde zich zonder morren neer bij de niet altijd vriendelijke aanpassingen. Petje af dames, of moet ik zeggen maskertje af. En de heren ook natuurlijk, want die stonden ineens buitenspel, dat is ook niet makkelijk geweest.

Nu gaat het weer beter, langzaam worden de beperkende maatregelen losgelaten. Maar we moeten voorzichtig blijven. Omdat we niet willen dat er over een maand weer meer besmettingen zijn, gaan we de beperkingen stap voor stap opheffen.

Nu mogen de partners weer mee naar de echo’s in het begin van de zwangerschap en de structurele echo bij 19/20 weken. Om te voorkomen dat onze wachtkamer te vol raakt en we niet kunnen voldoen aan de anderhalvemeterregel vragen we de zwangere bij de gewone controles nog wel even alleen te komen. Wel zien we jou en je partner dan op de praktijk voor de echo en een bloedafname. Ook zullen we alle controles weer op de praktijk gaan doen, geen belafspraken behalve de intake, die doen we nog even telefonisch.

Zodra het kan gaan we de beperkingen verder loslaten. Wij missen jullie, partners en familie! Wij zijn trots op jullie aanpassingsvermogen en hopen jullie snel weer op de praktijk te zien. Tot dan!


Gerelateerd