Vertrek geboortezorg uit Schiedam 'duurt nog drie jaar'

07-11-2018 Gezond Redactie


SCHIEDAM - De verhuizing van de kraamafdeling van het Franciscus Vlietland naar Rotterdam 'gaat nog drie jaar duren'.


Dat meldde wethouder Patricia van Aaken gisteravond aan de Schiedamse volksvertegenwoordiging van de raadscommissie. Die nam in 2015 een motie aan waarin het stadsbestuur werd gevraagd alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de kraamafdeling uit Schiedam verdwijnt.

Tijdens de raadscommissie vroeg het CDA naar de stand van zaken. Van Aaken stelde dat zij 'nog steeds in gesprek' is met het ziekenhuis. "Het positieve (van de commotie over het verdwijnen van de geboortezorg - red.) is dat we in gesprek zijn. Dat gesprek voeren we continu, de verhoudingen zijn weer goed." Twee weken geleden was weer een gesprek, met ziekenhuisbestuur, huisartsen, verloskundigen, DSW, ggz (moet GGD zijn -red.) en gemeentes. "Wat verbindt ons", daar gaat het volgens Van Aaken over. Dat is meer dan puur de kraam- en kinderafdeling. "Hoe gaan we om met thema's die spelen in onze gemeentes. Denk aan ouderen; hoe kunnen we elkaar in de zorg voor hen versterken."

De centraliseringsslag die het ziekenhuis wil maken is complex. Deze is uitgesteld voor wat betreft de geboortezorg, aldus de wethouder. "Dat gaat voorlopig nog drie jaar duren, voor de uitplaatsing gaat plaatsvinden." Die staat volgens haar 'nog steeds op de agenda'. "Het is uitstel, maar we hopen op afstel."

Een jaar geleden werd bekendgemaakt dat de geboortezorg ook in 2019 in Schiedam wordt aangeboden. Zie dit bericht. In het najaar van 2015 kwamen voor het eerst plannen naar buiten voor sluiting van de kraamafdeling van het Vlietlandziekenhuis, In februari 2016 werden echte plannen voor een concentratie van de zorg aan moeders en baby's in Rotterdam door de ziekenhuisgroep gepresenteerd. Zie hier.Gerelateerd